(23/10)

Primera brengt half januari een unieke legpuzzel met 1000 stukjes uit over (historisch) Gennep. Hiernaast de afbeelding van de doos (op opengevouwen zijkanten!)

(15/08)
Op 25-26 september 2010 vierde Deken Huisman het feit dat hij 60 jaar priester was. De vele vrienden maakten een fotoboek voor hem waarin de vele Gennepenaren die met hem in contact kwamen in beeld verschenen. Druk op de foto om het boek te openen

Mevr. Lies Welles-Wijnen met haar dochter

(12/07)
Vandaag hadden we bezoek van mevr. Lies Welles Wijnen met haar dochter. Mevr. Welles  werkte in de jaren 1952 – 1963 als kraamverzorgster in (o.a.) Gennep.  We kregen van haar een schitterend fotoboek met foto’s en geboortekaartjes. Binnenkort zullen we dat op deze site zetten.

 

(20/06)
We zijn druk in de weer met scannen (Kunst Na Arbeid), de Martinustoren archieven ene hebben een aanzet gemaakt voor het metadateren. Inmiddels is er ook gestart met het bekijken van het videoarchief. Stelt u zich voor: honderden dvd’s/cd’s en videobanden bekijken, selecteren, indien nog editten en converteren. En zeer tijd intensief gebeuren! Ook komen er nog regelmatig mensen langs voor het volmaken van hun plaatjesboek. We proberen ze zo snel mogelijk te helpen.

(13/5) Ruilbeurs (dag 1)
235 mensen namen vandaag de moeite naar de kenniskeuken te komen  om plaatjes te brengen of te ruilen. Het was gezellig druk. De afgelopen week hebben  we veel werk gestoken in de voorbereiding. 216 bakjes (zoveel plakplaatjes waren er) vol met (>10.000) ruilexemplaren. Daarom verliep het ruilen lekker vlot. Iedereen kon dankzij de beurs vandaag het boek compleet maken.  Volgende week zaterdag (20 mei)  is er nòg een kans. 14.00u in de kenniskeuken. Doel is dat iedereen na afloop een compleet boek heeft!

(11/05) Plaatjes sorteren

Aanstaande zaterdag en zaterdag 20 mei houden we tussen14.00-16.00u een ruilbeurs in de kenniskeuken op de benedenverdieping van de bibliotheek, Vanavond hebben we de plaatjes alvast voorgesorteerd! (216 bakjes met foto’s). Heeft u wat te ruilen? Kom dan zaterdag even langs!

 De StEG heet u van harte welkom.

(03-05)  Bezoek

Bezoek van de Fam. de Wolff. Zij toonden grote interesse in ons werk, hetgeen we natuurlijk op prijs stellen!

Vader Max de Wolff  maakte  ruim 25 jaar geleden  2 bijzondere met grote  zorg samengestelde  plakboeken over de hoogwaters van 1993 en 1995. Wie deze plakboeken wil bekijken kan terecht in onze boekenkast, of klik hier voor het boek van 1993 en hier voor het boek van 1995.

 

Verder ontvingen we van de weduwe van  Wim Wolters  drie albums met negatieven van foto’s die Wim vroeger  (jaren 70) als persfotograaf van de Maas en Niersbode  maakte. We gaan ze binnenkort scannen en dan zult u ze ongetwijfeld op onze site kunnen zien.

(16/04)  Ruilbeurs
Sinds 30 januari, de dag waarop de actie startte, zijn er 3000 boeken van ” de vele gezichten van Gennep” uitgegeven. U heeft allemaal enorm uw best gedaan om plaatjes te sparen. Velen hebben één  of soms meerdere boeken vol of bijna vol. Met name voor deze laatste groep organiseert de StEG, Stichting Erfgoed Gennep,  een ruilbeurs in de kenniskeuken, (benedenverdieping van de bibliotheek). Op zaterdag 13 mei bent u tussen 14.00-16.00u van harte welkom in de “Kenniskeuken” op de benedenverdieping van de bibliotheek.

Als u op de afbeelding hiernaast klikt krijgt u digitaal het volledige boek te zien. U kunt dan bekijken welke afbeelding  bij het nummer of nummers hoort die u nog mist.

(14/04) StEG aanwezig op de Gennepse Erfgoeddag

Uiteraard was de StEG op deze dag vertegenwoordigd. Naar schatting 15 verschillende erfgoedverenigingen uit de Gemeente luisterden naar voordrachten van Chris Dols (Radboud Universiteit), Wouter Daemen en Chantal Lambie  (Beiden van het “Huis van de Kunst Limburg”). Het thema “Delen en verbinden”. In de middag geven veel verenigingen een pitch waarin men zich nog een keer voorstelde en daarna was er een markt waar men vooral nader met elkaar in gesprek ging.

Het is een prima initiatief om iedereen die zich met cultuur-historie in onze gemeente bezighoudt samen te brengen.  Voor herhaling vatbaar!

(31/03) Lezing StEG bij de KBO

Vandaag hebben we een lezing voor de KBO gehouden. Met zo’n 40 geïnteresseerde leden als toeschouwer hebben we iets verteld over de manier waarop de stichting werkt en hebben we een bijna 1 uur durende film vertoond met historische beelden van Gennep in de periode 1917 – 1967.

Herman voor een van de vele boeken met krantenartikelen over de geschiedenis van -in dit geval - Heijen.

(15/03) Bezoek
Regelmatig komen er mensen langs die materiaal over Gennep in bruikleen geven of schenken. Gisteren kwamen  Dhr. van Vught en zijn vrouw (rechts) ons een boekje brengen over de Page. Het gaat over papier maken. Sympathiek dat in dit geval mensen die op een grotere afstand van ons wonen toch de moeite nemen om langs te komen met materiaal dat voor ons interessant is! 

Herman Lemmen (links) kwam zijn (grote) boek over Heijen ophalen. Met grote zorg en accuratesse heeft Herman o.a. kranten-artikelen over Heijen. i.h.b. kasteel Heijen verzameld.  Deze week leggen we de laatste hand aan het scannen van foto’s v.d. fam. Muskens-vBergen (apotheker) en hebben we een deel van het archief van de Martinustoren gescand.

Dhr. en Mevr. van Vught op bezoek met materiaal voor het Page-archief.

(12-03)  Never a dull moment!

Afgelopen hebben we 32 GB  aan archief materiaal overhandigd aan het St.-Martinusgilde. We hebben inmiddels 90% van het materiaal van Kasteel Heijen gescand. De grote boeken, met allerlei grote en kleine documenten en foto’s,  vergen gemiddeld 10 uur werk. Ondertussen hebben we ook een ansichtkaarten album gescand en zijn we nog drukdoende met een groot boek met krantenknipsels over de fam. Roovers. (kan ook aan de collectie van kasteel Heijen worden toegevoegd!) Afgelopen week ontvingen we een 3 min. filmpje van Vitesse 08 uit 1983. Ook hebben we hulp geboden aan onze collega’s uit Ottersum met het digitaliseren van 8mm films. Verder is afgelopen week veel tijd gaan zitten in het verder configureren van onze server. Binnenkort kunnen de vrijwilligers – eerst vanuit onze werkruimte- beginnen met het metadateren. De verbinding met de server en de software werkt en de templates voor het metadateren zijn klaar. Wist u bijvoorbeeld dat daar inmiddels >900 termen, die met Gennep te maken hebben, op staan? De lijst is nog lang niet compleet maar het belangrijke begin is er! Op 31/3 presenteert de StEG bij de KBO en op 14/4 doen we uiteraard meer aan de lokale Erfgoeddag.

StEG verzorgt lezing

(24/02) Vandaag hebben voor leden van de protestantse kerk van Gennep een lezing gehouden over de werkzaamheden van de StEG. Naast aandacht voor wat we doen en hoe we dat doen ook unieke filmbeelden uit geschiedenis van Gennep.
Op 31 maart houden we een lezing voor de KBO (14.00-16.00u).


Vandaag ontvingen we ook de gemeente-almanak van 1934. Een leuk boekje dat je leert wat er zoal in de Gennepse samenleving anno 1934 speelde. Klik op de afbeelding op de almanak te openen. Het exemplaar maakt deel uit van onze boekenkast. Afgelopen week hebben we de spanwerkzaamheden voor Huis Heijen voortgezet.  We zijn met enkele grote foto-/documentatieboeken bezig. Elk van deze boeken vergt zo’n 10 uur scannen!
Gisteravond hebben de vrijwilligers van de StEG vergadert over o.a. een uitbreiding/aanpassing van de werkruimte en we bekeken een pref van het metadateren.

Kaft van de inmiddels 89 jaar geleden gepubliceerde gemeentegids.

25/01 StEG (Stichting Erfgoed Gennep) in de krant

21/01 Scannen voor Kasteel Heijen met een voorbeeld.
Het was een drukke week! Afgelopen week zijn we verder gegaan met het scannen van de fotoalbum en fotoklappers van de fam. Roovers. Fotoklappers (een map waar alleen foto’s inzitten) kunnen snel worden gescand en dat is niet zoveel werk. Een Fotoalbum is een ander verhaal. Het moet vanwege het formaat (>A4) op onze A3 scanner worden gescand (600dpi). Dat vergt per blad ongeveer 1 minuut. Daarna wordt het blad voorzien van een volgnummer opgeslagen. Als alle bladen (inclusief de kaft) zijn gescand, moeten ze worden omgezet in pdf’s. Die pdf’s zijn nodig om er weer een digitaal blader- of fotoalbum van te maken. Dat album moet worden opgeslagen en in enkele gevallen ook naar de server worden geüpload om het op internet zichtbaar te maken. Een van de gescande albums staat hier om de site. Het betreft een selectie van werken van Peter Roovers (album 4) Klik op de foto hieronder om het album te openen

Klik op de foto om het album te openen

21/01  Hieronder staat een afbeelding van het boek dat op 30/01 verschijnt. Het zijn maar liefst 92 bladzijden met in totaal 390 foto’s en kaarten. 

de inhoudsopgave van het boek
Een voorbeeldpagina uit het boek

19/01 Overleg  AH – StEG – krant

Overleg tussen Ruud  en Jannick van der Laan (AH), Jos Groniger  (krant) en bestuur StEG over de start van de boekcampagne op 30 januari a.s. Inmiddels is duidelijk dat het eerste exemplaar op 30/1 door Ruud aan burgemeester Hans Teunissen zal worden aangeboden. Elk gezin in Gennep ontvangt binnenkort een flyer waarmee een gratis exemplaar van het boek kan worden afgehaald.

v.l.n.r. Jos Groniger, Paul Mengelberg, Ruud van der laan, Harm Teunissen, Jan Wessels en Jannick van der laan

12/01 Kasteel Heijen
Vandaag waren we te gast bij de fam. Roovers op Kasteel Heijen.  Op het kasteel  zijn veel documenten en foto’s die in de loop der tijd door de familie zijn verzameld en die niet alleen leuk en interessant voor de familie zelf zijn, maar die ook van interesse zijn voor de bezoekers van het kasteel en de velen die het werk van Peter Roovers (ook online) bewonderen. Hiernaast en hieronder staan twee foto’s  uit een van de diverse fotoboeken die we gaan scannen. 

11/01/23 Zoektocht naar film!

We zijn op zoek na de film die drogist  Dorrestein in 1950 maakte van de viering van het 1000 jarig bestaan van Gennep.  We zouden er graag een kopie van hebben / van  maken voor ons filmarchief. Wie kan ons helpen deze film te achterhalen?
U kunt uw reactie sturen naar info@stichtingerfgoedgennep.nl
Overigens heeft de Dorrestein meer gefilmd waarvan we ook opnamen bezitten. Kijk maar eens onder “multimedia’ –> filmgeschiedenis –> 1950

Zo werd de film die we zoeken beschreven in de krant.

05/01/2023    Sponsor-overeenkomst

Ruud van der Laan (r) tekent een 5 jarige sponsorovereenkomst tussen AH en de StEG (Stichting Erfgoed Gennep). Hierdoor wordt het mogelijk om een snelle glasvezelaansluiting in onze werkruimte in gebruik te nemen. Dat maakt het werken met bestanden en op termijn de publieke toegang tot onze fotobank weer een stuk eenvoudiger. Op 30/01 verschijnt  het door AH gefinancierde plaatjes-spaarboek: “De vele gezichten van Gennep” 

vlnr: Harm, Jan, Paul en Ruud

De beste wensen voor 2023!