27/02/2021
Druk in de weer met het configureren van beeldbank die op onze eigen server draait. Het is een versie van de software (ontwikkeld in Perl) van de Zijperbeeldbank. De ZCBS is een stichting waarvan we in december lid zijn geworden. ZCBS werd in 2012 opgericht en telt inmiddels meer dan 200 leden (erfgoed instellingen). Voordat alles naar wens draait moet er achter de schermen het nodige werk worden verricht. Met een weekje is de zgn. configuratie voor onze server wel rond en kunnen we bestanden gaan uploaden. Als proef staan er een 80 tal op. Kijk maar eens hier


26/02/2021
Op termijn zal er op een van de beeldbanken ook een database van bidprentjes verschijnen. Vandaag hebben we er een kleine 1000 gescand. Met de fotoscanner is dat in enkele uurtjes klaar.24/03/2021
We zijn begonnen met het scannen van de Bombakkeskranten op onze A0-scanner.  Het is even uitzoeken maar het eerste resultaat staat er. Bekijk de 4 pagina’s uit 1955 maar eens !(Fotoalbum/boeken)

17/02/2021

We zijn inmiddels midden in het uitzoeken en scannen van de foto’s van Bertus van As. Naast duizenden dia’s zijn er ook nog veel foto’s (+ negatieven).
We hebben ook weer enkele publicaties in boekvorm op de pagina fotoalbum/boek geplaatst. Inmiddels is het hele archief van Harmonie Unitas et Fidelitas gedigitaliseerd (ruim 3000 pagina’s!)
Aardig is bijvoorbeeld het kasboek van de bouw van het “lokaaltje”, de oefenruimte in de jaren 50. Van de bouw is ook een fotoboek beschikbaar.  Zie de pagina fotoalbum/boek


03/02/2021

Vandaag werden er ruim 500 foto’s gescand van Boerenbruiloften, schoolbezoeken, popverbrander etc. etc. uit de periode 1997 – 2002. Naast scannen krijgen we natuurlijk ook veel digitale bestanden. Een nader onderzoek leerde ons dat we op dit moment méér dan 260.000 bestanden bezitten! Als u elk bestand 1 seconden zou bekijken bent u 3 dagen (24/7) bezig……

31/01/2021

StEG-fotoalbumsEr is weer een nieuwe applicatie aan de site toegevoegd. Vanaf heden is het mogelijk een aantal complete fotoalbum online te bekijken. U vindt de rubriek onder  het menu beeldbank, of, klik hier

 

 

30/01/2021
Vandaag kwam de beschikking binnen: met ingang van 8 oktober, onze oprichtingsdatum, zijn we door de belastingdienst erkend als “culturele ANBI”.
Wat zijn de voordelen van een dergelijke status? Voor donateurs/sponsorenvan culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in hun aangifte inkomstenbelasting een gift aan een culturele ANBI vermenigvuldigen met 1,25 en als gift aftrekken. Meer info op deze website van de belastingen

26/01/2021
Gisteren zijn we begonnen met het digitaliseren van het archief van Harmonie Unitas et Fedilitas.
Naast scannen worden de bestand ook “ge-ocr-ed” dat wil zeggen door zoekbaar gemaakt.
Een behoorlijke klus met verschillende digitale uitdagingen!

 

 

 

24/01/2021
Afgelopen weekend hebben we de film van Mies Mooren over de carnavalsoptocht van 1973 op ons videokanaal gezet. 
Binnen twee dagen meer dan 100 views. Een mooi resultaat! De originele 8mm films zijn door ons bewerkt en gemonteerd.
Gelukkig had Mies het blad met deelnemers bewaard. Voor de muziek hadden we “leentjebuur” gespeeld bij een andere
opname: het “schlagerfestival” uit november 1994. Wat opvalt zijn de bijzonder originele teksten. Wat een creativiteit!

22/01/2021
Vandaag ontvingen we de bestanden die Hay van Arensbergen samen met (wijlen) Karel Göertz nauwgezet in moeizame arbeid
hebben verzameld en gedigitaliseerd  over de viering van Carnaval  in de periode 1975 -2016.  We noteren 3072 bestanden toegevoegd!

18/01/2021
Heeft u foto’s die u wilt digitaliseren? Wij kunnen dat tegen een schappelijk bedrag op afspraak voor uw doen.
Wij scannen (razendsnel) gangbare formaten tweezijdig in 300 of 600 dpi tegen schappelijke prijzen.
Neem contact met ons (info@stichtingerfgoedgennep.nl) op en wellicht kunnen wij u van dienst zijn.

17/01/2021
StichtingErfgoed Gennep is deelnemer geworden van de stichting Zijper Beeldbank. Een samenwerkingsverband van > 200 erfgoed
instellingen in Nederland (ZCBS.nl). De door deze stichting ontwikkelde beeldbank software wordt op onze eigen server gehost.

12/01/2021
StichtingErfgoed Gennep is heeft een Youtube kanaal geopend voor videomateriaal
Inmiddels staan er een aantal opnames van Carnavalszittingen uit de jaren 1993-1994 en 1995 op.

07/01/20201
StichtingErfgoed Gennep heeft een overeenkomst afgesloten met de Collectiebank, een beeldbank voor erfgoedinstellingen.

05/01/2021
Artikel Maasland-editie van de Gelderlander.

Zolder opruimen? Gooi dan geen Genneps erfgoed weg

Verhalen over lokale geschiedenis gaan vaak verloren als mensen hun zolder opruimen. Een nieuwe erfgoedstichting in Gennep wil dat voorkomen. ,,Nog zo veel moois ligt verscholen bij Gennepse burgers.” (Door Twan Dohmen)
THEO PEETERS
Oude foto’s uit familiealbums, verslagen van de voetbalwedstrijd of de zitting van de carnavalsvereniging. De administratie van die oude kruidenierszaak. Oude verloren gewaande documenten. Posters van films van de toenmalige bioscoop aan de Spoorstraat. Bidprentjes van toen.
Allemaal spullen die een beeld geven van het leven in Gennep, toen en nu. Soms liggen deze op zolder bij mensen thuis of ergens verstopt in de onderste lade van een kast. Oude meuk, maar toch waardevol om te bewaren voor volgende generaties.
,,Daar zijn wij naar op zoek”, zegt Harm Teunissen (65), voorzitter van de nieuwe Stichting Erfgoed Gennep. ,,Veel mensen hebben zich gebogen over onderwerpen uit het rijke verleden van ons stadje, denk aan een historicus als Wiel van Dinter. Ook nu wordt informatie verzameld, gepubliceerd en materiaal beschikbaar gesteld voor presentaties en tentoonstellingen. ,,Het ontbreken van structuur en organisatie bij het vastleggen van de lokale geschiedenis heeft nadelen. Zo gaat informatie verloren, is informatie verspreid en vaak niet toegankelijk en neemt de kwaliteit van het materiaal af.”
Met de oprichting afgelopen najaar van Stichting Erfgoed Gennep moeten collecties voor iedereen straks zijn in te zien. Een groep vrijwilligers digitaliseert in razend tempo foto’s en oude documenten. Ook oude jaargangen van de Maas- en Niersbode komen online. Dat alles komt naar verwachting volgend jaar op een beeldbank. Gemeente Gennep verleent medewerking aan dit project.
In de KennisKeuken onder de bibliotheek hebben de vrijwilligers een eigen ruimte gekregen, is er gemeentelijke subsidie voor de scanapparatuur beschikbaar gesteld en werden tweedehands stoelen en tafels in dank aanvaard. ,,In ruil leveren wij diensten en onze informatie aan de gemeente”, stelt Teunissen.
,,Nog zo veel moois ligt nog verscholen in huis van de Gennepse burgers”, zegt de stichtingsvoorzitter. Op zijn eigen website Gennep.nu plaatst Theunissen sinds 2005 foto’s en verhalen van vroeger. Zijn collectie schat hij op zo’n 140 tot 150.000 duizend foto’s.
Verhaal erachter
,,Een foto uit pakweg 1923 zegt niks, zo’n foto begint pas te leven als je het verhaal erachter kent. Wij moeten weten wat en wie er op zo’n foto staat. De laatste negentigers van nu, zoals Gennepenaren Wiel van Dinter, Mies Mooren of Jacob van Tankeren zijn de laatsten die het uit eigen persoonlijke ervaringen nog weten.”
Voorbeeld voor het Gennepse initiatief is het Archief Cuijk, voorheen de Fotoarchiefdienst. Daar werken tientallen vrijwilligers, in Gennep minder. ,,Wij hebben ook nieuwe handjes nodig”, zegt secretaris Paul Mengelberg (64). ,Interesse voor geschiedenis ontstaat pas nadat je vijftig bent geworden. De meesten van ons zijn ook in de zestig. De veertigers van nu zullen snel het stokje moeten overnemen”, aldus Teunissen. Een uitzondering op de regel is stadsarcheoloog en penningmeester Jan Wessels (nu 66), die bij elke opgraving in het Gennepse met de schop en krabber present is om nieuwe vondsten te ontdekken. ,,Ik was al op mijn twaalfde geïnteresseerd in de historie van Gennep.”
Met nieuwe spraaktechnieken en goed scanapparatuur kan het team voorlopig goed vooruit. Er is veel werk te doen. Vier dia’s in een houdertje worden in één keer gescand. Een kwestie van 30 seconden. Daarna volgt de nabewerking en de selectie van wat digitaal bewaard wordt. De 25 pagina’s van een boekje van de oude papierfabriek Page worden in vier minuten gescand en in het digitaal archief gezet.
De zoektocht naar foto’s is begonnen. Van de eerste Gennepse fotograaf Lambertus Perolles eind 19de eeuw tot de nieuwsfoto in de krant van vandaag. ,,Wij maken nu het erfgoed voor over twintig of vijftig jaar”, meent Teunissen. ,,Dus niet alleen spullen van een eeuw oud, maar ook foto’s van de carnavalsoptocht van een paar jaar geleden is interessant.”
De stichting Erfgoed Gennep kwam in het bezit van de foto- en filmcollectie van de 72-jarige Bertus van As. Hij overleed afgelopen augustus. Een verzameling van zo’n 12.000 negatieven en foto’s plus 8000 dia’s. ,,Een kubieke meter aan ongekend waardevol materiaal”, zegt penningmeester Jan Wessels.
Van As was betrokken bij tal van verenigingen in Gennep, van voetbalclub Vitesse’08 en volleybalvereniging Flamingo’s tot carnavalsvereniging ‘t Bombakkes. Bij de laatste vereniging stond hij vanwege zijn fotografie bekend als de ‘Flitser’. Wessels: ,,Wij hebben ook zestig mappen met foto’s van Bertus van tientallen jaren carnavalsoptochten.”

Paul Mengelberg(secretaris), Jan Wessels (penningmeester) en Nick Kuiper.

 

26/11/2020
Interview met Twan Dohmen. Hij schrijft een artikel over ons  voor de Gelderlander. Binnenkort meer….

07/11/2020
Heeft u foto’s die u wilt digitaliseren? Wij kunnen dat tegen een schappelijk bedrag op afspraak voor uw doen. Wij scannen (razendsnel) gangbare formaten tweezijdig in 300 of 600 dpi tegen schappelijke prijzen.
Neem contact met ons op en wellicht kunnen wij u van dienst zijn.

06/11/2020
We naderen de 5000 gescande bestanden. De bestanden worden standaard gescand op 600dpi. Inmiddels experimenteren we met zgn. “spraakhekenningssoftware”om gesproken tekst om te zetten naar geschreven tekst.
Deze techniek bespaart heel veel tijd omdat we bij het metadateren niet behoeven te typen! Het metadateren is belangrijk omdat een foto voor de meeste bezoekers pas iets zegt als men weet wat er op de foto wordt weergegeven.
Het gezegde “Een foto zegt meer dan 1000 woorden” mag dan waar zijn maar zonder woorden verliezen veel foto’s toch een stuk zeggingskracht.
Inmiddels is ook al een aantal films gescand  (van 8mm/super 8mm naar mp4).

15/10/2020
500 jaar Vriendschap en verbondenheid tussen Gennep en Goch.

Binnenkort opent de tentoonstelling in de Kenniskeuken waarin aandacht wordt geschonken aan de 500 jaar oude vriendschap en verbondenheid tussen beide plaats. Klik hier om naar de pagina elders op deze site toe te gaan.

8/10/2020
Stichting Erfgoed Gennep officieel opgericht

Na maanden van voorbereiding was het gisteren dan zo ver. Met het zetten van 3 handtekeningen onder Stichtingsakte was de Stichting Erfgoed Gennep juridisch een feit. Om drie uur werden – onder toeziend oog van notaris Wendelaar – de handtekeningen gezet door het bestuur: Harm Teunissen, voorzitter; Paul Mengelberg, secretaris en Jan Wessels, penningmeester.

 

Frans Thonen legde de gebeurtenis op de gevoelige plaat vast. Deze foto kan in ieder geval ook al naar ons archief!