08/08 Stichting Kimberly- Clark.
Jarenlang heeft de stichting “Kimberly-Clark” de website “PapierfabriekGennep.nl” in de lucht gehouden. In 2022 heeft deze stichting besloten om zichzelf op te heffn en haar materiaal en middelen over te dragen aan de stichting Erfgoed Gennep. De StEG neemt deze website onder haar hoede en zal deze geleidelijk uitbreiden zodat dit belangrijke onderdeel van de Gennepse geschiedenis blijft behouden voor toekomstige generaties. Het domein
 “PapierfabriekGennep.nl” maakt intussen deel uit van de StEG. In eerste instantie werd het materiaal 1 op 1 overgenomen. Inmiddels is er een eerste template wijziging geweest en is er een onderdeel toegevoegd met aardige verhalen en anekdotes uit het boek Page 75 jaar oud (2011).
De komende tijd zullen er aanvullend foto’s en verhalen aan worden toegevoegd.

27/07 Miniatuurstad Gennep
Vanaf vandaag t/m eind september valt in de kenniskeuken “de miniatuurstad Gennep” te bewonderen. Het bestaat uit een aantal maquettes van Gennepse bouwwerken die zijn gemaakt door Gradje Noij.  Als enthousiaste modelbouwer heeft hij al menig huis in Gennep op schaal nagebouwd. Al jaren oogst zijn maquette van de markt en omgeving (in de Kenniskeuken) veel bewonderende blikken. Dit keer  is daar een deel van de Zand- en Spoorstraat aan toegevoegd. We zien o.a. de panden waarmee Jan Linders, Café Bouman en van Sambeek ooit het Gennepse straatbeeld sierden. Heel bijzonder is ook zijn complete weergave van het Voorhoevepark. Over die bijzondere wijk, ooit gebouwd door de NBDS, hebben we hier voor u wat aanvullende informatie verzameld. Meer informatie over het Voorhoevepark

18/19-06 Nationale Archeologiedagen
Vandaag (en gisteren) doen we mee aan de nationale Archeologiedagen.  We zijn onze zustervereniging “Monarch” nu eenmaal graag terwille! Gisteren was het erg warm (bijna 30 graden); vandaag was het gelukkig een stuk aangenamer.
Zowel gisteren als vandaag wist een grote groep kinderen de weg naar het Petersmuseum, de archeologiekelder en het kantoor de  Steg te vinden! Een grote groep kinderen kwam met hun “post-Romeinse (!) bordjes bij ons  langs. Ze werden – de meeste althans – gefotografeerd, kregen een fraaie button en een heus archeologendiploma!  Bovendien werden de foto’s, als men dat wilde en de ouders toestemming gaven, op de  website geplaatst. 
Ze  staan op deze pagina. Hiernaast zien we hoe Paul en Karin  foto’s op internet plaatsten. Ons idee: `’Hoe groter de belangstelling voor erfgoed hoe groter het besef dat het verleden waardevol is voor de toekomst!

(29/05) “StEG doet mee aan de nationale archeologiedagen”  

Op 18 en 19 juni verleent StEG hand en spandiensten aan stichting Monarch en het Petershuis. Kinderen kunnen op die dag in de huid van een archeoloog kruipen en scherven opgraven, schoonwassen en proberen te reconstrueren. De Steg maakt foto’en zet de jonge onderzoekers met hun vondst op de website(uiteraard met toestemming van de ouders).
Klik hier voor meer informatie.

(28/05) ” De vele gezichten van Gennep” 

De afgelopen 3 maanden is er veel gescand maar het meeste werk ging zitten in het maken van een verzamel- en plaatjesboek dat onder de naam: ” De vele gezichten van Gennep”  in november bij een spaaractie van AH zal verschijnen. Maar liefst 90 pagina’s met 118 vaste foto’s en 216 “spaar-” plaatjes. In 10 hoofdstukken komen veel hoogtepunten uit de geschiedenis van Gennep aan de orde. Toch is het maar een selectie uit het vele materiaal dat zich in ons archief bevindt. Met 90 pagina’s is dit boek al omvangrijker dan de meeste vergelijkbare uitgaven. Hiernaast een afdruk waarop duidelijk blijkt dat de foto’s en plaatjes ook worden toegelicht.
Intussen zijn we begonnen met het scannen van het archief van “St-Martinus Gilde”. het geldheeft een eigen website. Die vindt u hier

Roel, Nick en Paul scannen; Karin strijkt kranten voor het scannen zodat ze vlak onder de lens komen te liggen.

31/03 Scannen, redigeren en publiceren

De afgelopen weken is er erg veel tijd gaan zitten in het samenstellen van het plaatjesboek dat in het najaar zal verschijnen. Het boek zal tussen de 80-90 bladzijden tellen en vol staan met foto’s en kaarten uit de historie van Gennep.
Verder kregen we van Hans Seegers (oud werknemer van de Z.O.) twee boekjes toegespeeld uit de geschiedenis van de Zuid Ooster, toen nog MBS). We hebben ze gescand (inclusief OCR=doorzoekbaar gemaakt) en in boekvorm op onze site gezet. Kunt u nog eens kijken wat men in 1938 en 1948 over dit bedrijf schreef. Leuk om te lezen.  U vindt ze hier.  
Hiernaast ook nog een foto waarop u kunt zien dat er (hard) wordt gewerkt! Naast scannen zijn er soms ook op het eerste gezicht minder voor de hand liggende activiteiten op ons kantoor met …..een strijkijzer  + vetvrij papier! Die worden gebruikt om verkreukelde documenten eerst glad te strijken voordat ze onder het oog van de camera komen te liggen en worden gescand.

24/02 Subsidie van Kern-Gennep

In de afgelopen periode heeft de lokale politiek partij KERN-Gennep getracht mensen te betrekken bij de samenstelling van een team, om daarmee verbreding en verjonging mogelijk te maken. Gezien de leeftijdsopbouw van de huidige groep en de actuele situatie van beschikbare mensen, heeft KERN-Gennep besloten om niet aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 deel te nemen.

Toch zijn wij van mening dat het gewenst is dat mensen actief betrokken zijn bij wat in hun directe omgeving gebeurd. De lob van Gennep is daar een voorbeeld van. KERN is voortgekomen uit mensen die betrokken zijn bij het gebeuren in de verschillende kernen van de gemeente Gennep en nog steeds zijn een aantal van deze mensen actief in andere politieke partijen of in maatschappelijke organisaties.

Jan Wessels ontvangt een subsidie van 800 euro voor de STEG
De ontvangers van subsidie uit Milsbeek, Heijen, Ven Zelderheide, Heijen en Gennep.

In de loop der jaren heeft de vereniging KERN een financiële reserve opgebouwd, welke vanuit de huidige situatie niet langer noodzakelijk is.

In onze algemene leden vergadering hebben we besloten om een deel van onze middelen te schenken aan maatschappelijke organisaties die actief zijn in onze gemeente en zijn overtuigd dat die daar een goede bestemming voor weten in het belang van onze gemeenschap. Ook de historische organisaties in onze gemeente willen wij, met een bijdrage van een aantal honderden Euro’s per kern, een steun in de rug geven voor de activiteiten in onze regio.

Om enig idee te krijgen van de historische informaties die door de organisaties in de 5 kernen tot stand zijn gekomen, willen wij u graag uitnodigen om ons en uw collega’s uit de andere kernen een indruk te geven van uw activiteiten op dit vlak. Wij nodigen u uit om op 24 februari 2022 om 10.00 uur korte informatie te geven over de historie van uw kern, zodat de aanwezigen een indruk krijgen van al het boeiende materiaal wat u hebt verzameld. Tevens kunnen de organisaties mogelijk elkaar bruikbare ideeën/ tips geven voor de verder opbouw van hun collectie en de mogelijkheid tot samenwerking met behoud van ieders eigen identiteit verkennen. De locatie die wij daarvoor kunnen benutten is de Kenniskeuken van de Bibliotheek in Gennep. Daar is voldoende ruimte om met respect voor de Corona maatregelen met 2 a 3 personen per organisatie bijeen te komen en er is een groot beeldscherm beschikbaar, verbonden met internet en mogelijkheid tot aankoppelen van externe bronnen.

Impressie kasboek toneelvereniging Kunst na Arbeid periode 1968-1978

03/02/2022
Het lijkt misschien eentonig maar…ook in afgelopen 2 weken is er weer veel gescand.
Momenteel zijn we o.a. bezig met het archief van toneelvereniging “Kunst na Arbeid”. Het gaat om programmaboekjes, kasboeken,  notulen en allerlei correspondentie.
Daarnaast zijn er weer 6 cassettebandjes met interviews overgezet of liever omgezet naar mp3 zodat ze voor de toekomst veilig zijn gesteld.
Een heel andere activiteit is voorbereiding van een boek over Gennep. Dat zal later dit jaar in een supermarktactie verschijnen.
Ook is onze bidprentjebank weer uitgebreid De afgelopen veertiendagen zijn er weer 200 prentjes gescand en beschreven zodat er nu ruim 
2500 in de database  zitten.
Intussen….Mocht u nog foto’s, dia’s film of video over de historie van Gennep bezitten? Wij houden ons aanbevolen!

21/01/2022

Gisteren en vandaag is er druk gescand: Veel krantenartikelen, enkele boeken en brochures. Als we boeken of brochures die op hoogglanspapier zijn afgedrukt moeten we – ivm de reflectie – de lichtomstandigheden aanpassen. Je krijgt dan ” bijzonder foto’s” zoals Nick en Roel die druk in de weer – in het licht van de scanner – zitten. Vandaag zijn overigens weer bijna 100 bidprentjes geüpload. Die worden de komende dagen beschreven waarna ze over enkele dagen ook zichtbaar zullen worden.

Omdat er heel veel materiaal wordt gescand voor het archief is dat op internet niet zichtbaar. Hieronder hebben we echter 2 foto’s afgebeeld  (bron P. Snijders) van materiaal dat de afgelopen dagen werd gescand.

CAGO: werknemers van de combinatie van samenwerkende lokale bouwondernemers bij de bouw van de woningen in de Prinsessenbuurt (hier: Prinses Margrietstraat) rond 1950.
1926 het jaar van de overstroming (zie het waterbij de ingang) bij de kastanjeboom van het latere (en alweer lang verdwenen Café de Kastanjeboom (Bouman). Nu ter hoogte van Chique de Friemel! Het Heilig Hartbeeld (links) staat nu op de Steendalerstraat.

11/01/2022

Afgelopen week zijn we bezig geweest met het digitaliseren van interviews. Digitaliseren wil in dit verband zeggen: van cassettebandje omzetten in de zgn. mp3 bestand. De interviews zijn in de jaren 90 gemaakt door Wiel van Dinter. In eerste instantie zijn ze bedoeld voor het archief maar we hopen er dit jaar toch ook nog een aantal als podcast op de site te mogen zetten. Mocht u trouwens nog een iemand weten die over ” Het Gennep van vroeger kan en wil vertellen….schroom niet om ons een mailtje te sturen. Wij nemen het graag op!  Ook vwb de bidprentjes zijn er weer in de afgelopen weken zo’n 200 bijgeplaatst. We zitten ruim over de 2000!  Deze en volgende weken staan er nog heel veel scanwerkzaamheden op het programma.  Volgende week plaatsen we ook weer nieuwe foto’s op de beeldbank.

Mies ruimt haar "zolder" op; wij zijn dankbare ontvanger!
Af en toe moet Karin een technische truc uithalen om glanzend papier te kunnen scannen!
Vorige slide
Volgende slide

03/01/2022

Namens alle medewerkers van de stichting Erfgoed Gennep wensen wij u een voorspoedig 2022 toe.  Wij kijken terug op een succesvol jaar waarin we – ondanks alle coronabeperkingen – veel werk konden verzetten. Even wat getallen uit ons jaarverslag:

Even wat getallen:
– Aantal foto’s en dia’s dat werd gescand:                             23.000

– Aantal 8mm films gedigitaliseerd naar mp4 :                           48
   én 16 mm film (15min.) van Vitesse uit 1935 –> mp4  (extern)  1
– Aantal krantenpagina’s en boeken/folders:                          > 5100
– Video (VHS/Video8/Betamax naar mp4:                                        18
– Audiobanden: interviews met gemiddeld 90: naar mp3:         34
– PDF’omgezet in doorzoekbare “bladerboeken” :                       78

Een klein deel daarvan is al te bewonderen op onze website.
Meer volgt dit jaar.

20/12/2021

Het lijkt eentonig maar dat is het niet: scannen. We hebben de afgelopen weken veel materiaal gescand van toneelvereniging KNA: Kunst na Arbeid. Naast programmaboekjes ook kasboekjes en bestuursverslagen.  We zullen er nog wel een keer iets over laten zien. Ook over de Martinuskerk is dankzij Mark Geurts weer het een en ander gedigitaliseerd. Ook daarover  binnenkort iets op deze site. Deze week hebben we een reisgids van de Zuid-Ooster uit het midden van de jaren 50 gedigitaliseerd. Een boekje (zelf spreekt men over “propagandaboekje”) met 90 blz. tekst! Naast een verhaal over de geschiedenis van de Zuid Ooster  is er aandacht voor Gennep én de omgeving waar men met de bus naar toe kon: Overloon, land van Maas en Waal, Oisterwijkse vennen etc. Fantastisch om advertenties uit die tijd met de prijzen van toen te lezen: bijv, Hotel ” Stille Wilde” (blz. 84);  dat bestaat nog steeds(!). Begin jaren 50 adverteerde men met: ” goede verzorging en prima keuken. Uitgebreide Barabantse koffietafel. De pensionprijs: f 5,50 p.p.p.d (€ 2,50) daar mag je niets van zeggen! Heel wat lager dan de huidige  € 60,= of €90.= voor een één- of tweepersoonskamer in deze onveranderd fraaie omgeving. Klik op deze link om het boekje in te zien.

Mark en Karin druk doende met het scannen

02/12/2021

Terwijl we nog druk doende zijn een betere internet verbinding  te realiseren zijn we deze week ook begonnen met het scannen van het archief van toneelvereniging ” Kunst na arbeid”. Ordners, boekjes en schriften het komt allemaal voorbij. Interessant maar het kost erg veel tijd.  Nu corona weer ‘toeslaat’ heeft dat natuurlijk ook effect op onze werkzaamheden. Samenkomen in de kenniskeuken ligt problematischer vandaar dat er weer meer thuis wordt gedaan. Hopen we dat na kerst de zaak weer wat normaliseert. 
Afgelopen week ontvangen we ook nog een ” berg” digitale bestanden die afkomstig zijn van wijlen Bertus van As. Eerder dit jaar hebben we  zijn foto’s en dia’s (samen >10.000!) gescand.  De bestanden die we nu ontvingen (ongeveer 6000)  zijn (gelukkig) al digitaal en beslaan de periode na 2007 – 2018. We gaan ze bekijken, sorteren en metadateren.

13/11/2021

We zijn weer een week verder. Technisch is er deze week veel tijd gestoken in de manier waarop we video’s kunnen presenteren. Op onze “Gennep op film” kunt u het resultaat zien. Alle filmpjes staan nu overzichtelijk gerangschikt op de pagina. Verder is er veel energie gestopt in het bekijken van een eigen internetverbinding. Helaas kunnen (mogen) we niet meeliften met een (separate) verbinding die de gemeente heeft aangelegd voor een naburige voorziening die overigens weinig wordt gebruikt.  Voor ons betekent het 600 euro uitgeven op een budget dat sowieso al te krap is.  Jammer maar we  proberen een oplossing te zoeken. 
De bidprentjesbank heeft inmiddels ruim 1800 plaatjes beschreven. Mocht u nog prentjes bezitten van Gennepenaren, we houden ons aanbevolen. U mag ze schenken of in bruikleen geven. “Bruikleen” betekent overigens dat we ze direct scannen als u langskomt zodat u ze weer onmiddellijk kunt meenemen.

06/11/2021

Vandaag hebben we het verhaal van “Maasbrug of Natobrug”  gepubliceerd. Dit verhaal van Harm en Wiel  geeft een aardig beeld van de zaken die in 1955 speelden bij de aanleg de verkeersbrug. Natuurlijk kun je daarbij niet voorbij gaan aan de geschiedenis van de spoorbrug. Immers, de pijlers van die brug vormen ook de fundamenten van verkeersbrug. Een aantal  foto’s staat in het verhaal; de rest staat op de beeldbank. De koppeling daar naar toe staat in het verhaal. Bovendien is er ook nog aandacht voor het aanstaande “Ruimte voor de Rivierproject” Hoewel “Corona” de boel vertraagt, is het deze zomer nog maar eens duidelijk geworden dat de Maas echt “Ruimte nodig heeft” om de overstromingsproblemen niet te groot te laten worden. Nieuwsgierig?  Dan snel op deze link drukken! Veel leesplezier

CdK van Noord Brabant prof. dr. J. E. de Quay ontmoet midden op de brug „gouverneur" van Limburg dr. F. Houben om gezamenlijk de brug te open 17/5/1955 11.45u

30/10/2021
Vandaag is er aan de achterkant van de website het een en ander geïnstalleerd. Hierdoor kun er nieuwe functionaliteit bij die zgn. ” Look and feel”  van de Website (zegmaar het uiterlijk) meer mogelijkheden biedt. De komende tijd kunt u daar de resultaten van zien. Er zullen wel wat dingen worden gewijzigd dwz van plek veranderen maar daarvoor  in de plaats komen er weer andere dingen bij. De techniek staat niet stil en wij,,,,,hollen mee!

 

26/10/2021
Opnieuw een aantal documenten gescand. Eén van die documenten is een boekje dat is geschreven door Jan Noij. Hij vertelt over zijn jeugd in Gennep. Bijna 100 blz. met verhalen, gedichtjes en foto’s. Klik hier om het boekje te bekijken
Scannen kan op verschillende manieren. Hiernaast is onze A0  scanner afgebeeld die wordt gebruikt voor o.a krantenpagina’s. Het is een oud “beestje” dat nog op Windows 7 werkt en na wat nabewerking is de documenten in goede conditie. Natuurlijk zouden we graag op termijn een wat jonger apparaat ingebruiknemen maar dat is voorlopig nog te kostbaar.  Deze  hebben tegen een vriendenprijsje op de kop getikt bij een bouwbedrijf dat er bouwtekening mee digitaliseerde.

Met deze scanner kunnen pagina’s met een max. breedte van 1 meter worden gescand.

24/10/2021
De afgelopen week hebben we 300 bestanden gescand. Die gaan rechtstreeks naar ons archief. Later zal een selectie oude beeldbank te zien. zijn. Leukste document was een reisgids van de Zuid Ooster van begin jaren 50.  Enkele Gennepenaren hebben toegezegd dat materiaal uit hun archief ten goede aan de StEG (stichting Erfgoed Gennep) ten goede mag komen. we zijn daar uiteraard verheugd over. Naast scannen zijn er ook nog tal van organisatorische zaken te doen. Zo willen we graag een betere (lees snellere) interverbinding, een goede server en diverse softwareprogramma’s om functionaliteit aan de website  te vergroten. Probleem is natuurlijk dat we veel tijd in de financiering moeten stoppen omdat de eigen middelen helaas niet voldoende zijn. We doen ons best en zijn positief gestemd. Het belang om al dat moois voor Gennep te bewaren is en blijft voor ons een/de enorme drijfveer.

17/10/2021
De afgelopen weken is er hard verwerkt aan het verder “vullen” van de bidprentjesbank. Inmiddels staan er 1700 personen in. Daarmee is de eerste serie verwerkt! Naast het scannen en invoeren van deze bidprentjes zijn er veel bestanden gescand (+/- 150 waaronder krantenartikelen).  Omdat deze eerste naar ons archief gaan om vervolgens op een later tijdstip in een groter verband  te worden gepubliceerd is er op dit moment nog niets van te zien. Maar wees gerust achter de schermen wordt hard gewerkt. Uiteraard hopen we op wat financiële ondersteuning uit bijv. de” Rabo clubsupport actie” waar we aan deelnemen. Bent u Rabobank klant? Bent u al (gratis) lid van de bank? en Heeft u al gestemd? Nee? Word dan snel lid en stem alsnog! Dat kan nog tot 25 oktober.  Geld altijd maar geld. Tja, omdat de gemeente maar een deel van ons budget wil financieren komen we elk jaar structureel geld te kort. Niet voor luxe maar gewoon voor alledaagse zaken zoals opslagapparatuur en softwarelicenties (helaas behoorlijk kostbaar en steeds vaker alleen maar beschikbaar via een jaarlijks te verlengen abonnement).  Maar u kunt ook denken aan het professioneel laten digitaliseren van authentiek 16mm filmmateriaal. De apparatuur die daarvoor nodig is, is kostbaar en niet in ons bezit. Het digitaliseren levert bijzonder fraaie resultaten op maar daar hangt wel een kostenplaatje aan. Overigens, u kunt ons ook steunen door bijv. uw foto’s bij ons te laten digitaliseren. Dat gebeurt tegen een schappelijk bedrag en we doen dat a la minuut en supersnel! Met een resolutie van 300 of 600dpi en indien nodig tweezijdig. Bovendien:  klaar terwijl u wacht. Wel vooraf even een afspraak maken. Dat kan per mail. info@stichtingerfgoedgennep.nl.
Kom gewoon eens langs. Elke 
woensdagmiddag  zijn we van 14.30u -16.30u te vinden in ons kantoor in de kenniskeuken. Die bevindt zich op de benedenverdieping van de bibliotheek.  U kunt dan gelijk zien wat we doen en hoe we het doen! We leggen het u allemaal graag uit. U bent van harte welkom.  Hopelijk tot spoedig!

30/09/2021
Vandaag hebben we het jubileumnummer van de Vitessenaar uit 1933 (25 jarig bestaan) gescand en in magazineformaat gezet zodat u er daadwerkelijk doorheen kunt bladeren. U vindt het blad in de rubriek “Boeken / Tijdschriften / kranten” of de rechtstreekse link staat hier. Omdat de tekst is “ge-ocr-ed” (OCR = optical character Recognition = letter herkennen) kunt u zoeken in de tekst. Vul rechtsboven in het zoekscherm maar eens een naam of begrip in; onmiddellijk verschijnt links een lijst van pagina’s waar de begrippen of namen staan. Handig toch! Met dank aan wijlen Jacob van Tankeren.

 

28/09/2021
Afgelopen week ontvingen we  weer een nieuwe serie (+- 400 stuks)  bidprentjes. Nadat ze  gescand en beschreven zijn zult u ze geleidelijk aan op onze bidprentjes beeldbank aantreffen. Mocht u  bidprentjes bezitten die u in onze collectie wilt laten opnemen, aarzel niet met ons contact op te nemen. U kunt ze afstaan of in bruikleen geven (we scannen ze waar u bij staat). Inmiddels staan er 900 in het openbare deel van de site.
Marie van de Oude Tol, lokaal beter bekend als “Marie van d’n Alden Tol” was een legendarisch figuur bekend om haar grote nieuwsgierigheid.  Het dagblad van Noord Limburg publiceerde op 2 febr. 1964 een artikel over haar. Klik hier om naar het artikel (in de rubriek boeken/tijdschriften/kranten  te gaan.

10/09/2021 RABO clubsupport actie

We zijn inmiddels weer een stap verder. De afgelopen maand is achter de schermen hard gewerkt aan verschillende  zaken: de nummering archiefbestanden; scannen van foto’s;  digitaliseren van cassetteband opnamen en de inname van materiaal dat mensen hebben afgestaan of  ons in bruikleen  hebben gegeven.  We hebben een 16mm film laten digitaliseren met unieke beelden van Vitesse uit 1935. Binnenkort krijgt u ze ook te zien. Overigens,  dat digitaliseren van 16mm film kost veel geld. Vanwege  de zeer beperkte financiering hebben we dat – vanwege het grote belang voor de culturele historie van Gennep – uit eigen middelen gedaan. We hebben nog meer films maar die zullen helaas echt nog echt even moeten wachten.

We proberen extra middelen te genereren door bijv. mee te doen aan de RABO Clubsupport actie.
Bankiert  u bij de Rabo en bent u  of  wordt  u (gratis) lid van de bank (de Rabo is een coöperatie met leden), dan mag u binnenkort, tussen 4 tot 24 oktober, uw  stem uitbrengen op 3 clubs die volgens u steun verdienen.
U kunt op 3 clubs stemmen. De Rabo zet elke stem  om in een sponsorbedrag voor de betreffende club. Hoe meer stemmen hoe……..  enfin….. u begrijpt hoe het werkt. Verleden jaar keerde de RABO bank naar aanleiding van deze actie zo’n 15 miljoen euro uit aan ruim 30.000 vereniging en clubs.

Uiteraard hopen we dat u dit jaar ook aan ons denkt! Meer informatie over de actie vindt u HIER

De Stichting Erfgoed Gennep wil het geld dat we via  deze actie evt. ontvangen  gebruiken voor een bijdrage in  de  a). aankoop van apparatuur en b). voor het laten digitaliseren van 16mm films.
Heeft u belangstelling voor de historie van Gennep?  dan is een stem op ons een verstandige keuze! Alvast bedankt.

11/08/2021
Vandaag is onze derde beeldbank actief geworden. De Bidprentjes-beeldbank. Na enkele maanden van voorbereiding hebben we inmiddels bijna 800 bidprentjes gescand en gemetadateerd. De komende tijd zal deze verzameling regelmatig worden uitgebreid. De Bidprentjes worden gescand en vervolgens in een database opgenomen zodat u als bezoeker op diverse manieren  door het bestand kunt zoeken.  Natuurlijk staan lang niet alle personen in deze beeldbank maar u moet maar denken het begin is er. Ga naar de pagina en kijk of er voor u bekende namen tussen staan. Mocht u zelf nog bidprentjes bezitten van Gennepenaren of mensen die een relatie met (de gemeente) Gennep hebben gehad en wilt u die prentjes opgenomen zien in deze database, neem dan even contact met ons op.

12/07/2021
Inmiddels hebben we rui 600 bidprentjes ingevoerd. Half augustus willen we met ruim 800 bidprentjes de beeldbank publiek maken. Ondertussen verlenen we hand- en spandiensten aan Wiel van Dinter. Hij heeft in de jaren 90 diverse interviews met diverse Gennepenaren gehouden. Meestal ter voorbereiding van een latere publicatie. Om te zorgen dat dit archief niet verloren gaat zijn inmiddels 6 uur van de opnames gedigitaliseerd d.w.z van een cassettebandje omgezet naar een digitaal mp3 bestand.

27/06/2021
De afgelopen dagen hebben onze vrijwilligers de eerste serie van 400 bidprentjes ingevoerd. Het begin is er! We gaan gemotiveerd door om over een aantal weken een goed gemetadateerde bidprentjesbank te openen. Er zullen er dan ruim 600 in staan en dat is nog maar een klein deel van de prentjes die we hebben. Enkele leden zullen met grote regelmaat deze bank aanvullen. Ook zijn we bezig met het dateren van foto’s. Op de foto hiernaast geeft Mies Mooren waardevolle informatie over diverse panden en hun bewoners op een luchtfoto van eind jaren 20. In dit interbellum komen tal van initiatieven tot ontwikkeling in Gennep. Gennep bloeit op!

25/06/2021
Afgelopen weken is er “achter de schermen” hard gewerkt  aan het inrichten van een beeldbank voor bidprentjes. We zijn bezig de grote collectie van Henk Jaspers klaar te maken voor publicatie. Dat gebeurt in fasen omdat het enorme klus is. Eerst worden de bidprentjes gescand, dan worden ze gemetadateerd dwz de vermelde gegevens worden in een database gezet zodat u straks eenvoudig op diverse manieren in de collectie kunt zoeken. Dat kan op naam, plaats (geboren, overlijden), begraven of gecremeerd, echtgenoot(e) van etc. voor zover dat uiteraard op het prentje staat vermeld. Er is een enorme verscheidenheid aan prentjes én aan teksten. Van zeer beknopt tot zeer uitvoerig. Soms kunnen we ontbrekende gegevens aanvullen mbv andere websites. Op dit moment hebben we enkele honderden prentjes gemetadateerd erin zit. We gaan pas publiceren bij ongeveer 600.  (begin augustus) Het was ons niet bekend maar er zijn veel verzamelaars die zich met dit onderwerp of een aanverwant thema bezighouden. Aanverwant?  Jazeker, er bestaan ook sites die zich specialiseren op rouwbrieven of rouwadvertenties (mensenlinq.nl is de meest bekende) of grafmonumenten. De grootste verzamelaar van bidprentjes in Nederland heeft er  1,6 miljoen(!).

voorpagina van de bidprentjes beeldbank die in augustus beschikbaar komt

18/06/2021

Afgelopen week konden we  5158 fotobestanden aan ons archief toevoegen. Het betrof foto’s van de carnaval uit de jaren 1996, 2000-2002 en Vitesse. Een selectie zal later dit jaar – na metadatering – aan de beeldbank worden toegevoegd. We zijn ook gestart met het voorbereiden van een bidprentjes beeldbank. Op dit moment zitten we nog een een proeffase maar in augustus gaat de beeldbank live met enkele duizenden bidprentjes. Ondertussen worden er steeds meer foto’s aan de beeldbank toegevoegd.

In memoriam Jacob van Tankeren

Unne groote mi.ns is nie mèr
In Memoriam Jacob van Tankeren
Op 3 juni jl. ontvinge wïj ut droeve bericht dèt o.nze Ceub aoverleeje was.
Ceub, “d’n Dördouwer” is 92 jaor o.nder o.ns gewèst en ut leeuwedeel van
zien lèèvesjaore hèt hïj zich ien woord en daad iengezét vör de hele
Gennepse gemeenschap, waorbïj twee vereniginge bïj ‘m baove ien ut vaandel
sto.nde.
Dèt was zien èège Vitesse’08 en zeer zeker ôk de Gennepse Vastelaovendklup
’t Bombakkes. Ien 1975 wier hïj uutgeroe.pe tot Prins Carnaval en bleef
daornao zien Bombakkes trouw. Veule jaore vervulde hïj de funksie van
adjudant bïj zien opvolgers en hïj deej dèt op un onnavolgbare wieze. “Ziene
Prins en Prinses” ontbrak ut mit de vastelaovend nörgus ân. Zien èège Truus
meug daorbïj ôk zeker nie vergèète worre. Saame vörmde zïj ‘t “Dreamteam”
vör iedere Hoogheid.
Ôk binne ‘t Broederschap;  de Ex-Hoogheden Klup ‘70 van ’t Bombakkes hèt hïj
zich altied verdienstelek gemâkt. As broeder, bouwmèèster van de
Alt-Prinsewaage, pennelekker en noem mar op. As dank vör al zien werruk wier
hïj binne ‘t Broederschap urst benoemd tot Ridder van Verdienste en laoter
nog as Ere-pennelekker. Ut was unne goeïje,  groote mins, mit de naodruk op
groot! En dan groot nie alléén vanwèège zien gestalte, mar zéér zeker ôk ien
al zien woorde en zeker zien daade. Gèn activiteit sloeg ie aover,
vergadering, fietstocht, resépsie. Genoot volop als we wèr bïjèn waare. Hïj
sto.nd altied klaor bïj allerhande hand- en spandienste mit en vör de
Gennepse Vastelaovend. Docht altied mit en sto.nd oope vör vernïjjinge, mar
bleef kritisch. Zag d’r op toe dèt alles tot ien de peuntjes geregeld wier
en dèt tradisies bewaord bleeve.
Ter verdienste van alle krachten die hï.j gaf ân de Vastelaovend ien Gennep
is hïj benoemd tot Officier van ’t Bombakkes en als trouw lid van de senaat
gaf ie a.ltie.d acte de présence op iedere vergadering en bïj ieder
uutstapje was ie d’r.  
Vol trots keek ie dan duk ro.nd ien ‘t Gennepse vastelaovend vierende
gedruus en had hïj d’r plezier ien hoe a.ndere zich vermieke van zowel de
jeugd tot en mit de a.lde garde.
Ceub, ôw Gennep gèt ôw misse, en wïj motte verder z.onder ôw. Vergèète duun
wïj ôw nooit. Dank vör al die moïje jaore die gïj groot gemâkt hèt vör o.ns.
Vastelaovendklup ’t Bombakkes
De Senaat van ’t Bombakkes
Broederschap Ex-Hoogheden Klup 1970 ‘t Bombakkes

06/06/2021
De geschiedenis van de (nieuwe) Martinuskerk. We hebben de geschiedenis van de  Martinuskerk uit 1953 bij elkaar gezet op Genneptoen.nl compleet met een aantal foto’s. Alle andere foto’s staan op onze beeldbank 1 onder het thema Martinuskerk. De kerk werd in de jaren 1953/1954 gebouwd op een stuk grond dat bekend stond onder de naam “de Bongerd”. Het grensde aan de Zuid-Oost wal lang voordat deze straat de belangrijke doorgaande route uit Gennep werd.  Aanvankelijk had de architect een heel ander ontwerp voor ogen. Door ingrijpen van de bouwcommissie van het Limburgs bisdom moest de architect , Nico v.d. Laan, opnieuw naar de tekentafel en kwam er het inmiddels voor ons zo bekende ontwerp uit. De CAGO (Combinatie Aannemers Gennep en Ottersum) won de inschrijving en tekende voor de bouw. Inmiddels behoort de Martinuskerk al bijna 70 jaar tot  een van de kenmerkende gebouwen in onze gemeente. Jammer dat er nog steeds geen verlicht uurwerk in de toren zit….

28/05/2021

Vandaag zijn we gestart met het publiceren van een eerste kleine serie van carnavalsfoto’s. We hebben er heel erg veel en we moeten dus keuzes maken. Deze eerste serie stamt uit 1952 en is gemaakt door Karel Heijs. Karel was – behalve directeur bij de Page – ook een verwoed fotograaf. De foto’s die we als eerste publiceren zijn gemaakt in het jaar dat Jan Jetten prins Carnaval was. Op korte termijn zullen we ook een aantal (in eerste instantie vooral oude) carnavalskranten op onze website zetten. U kunt ze vinden onder het het menu “boeken en tijdschriften”. Heeft u nog leuke – karakteristieke – (carnavals-)foto’s? We houden ons aanbevolen. Deze foto’s staan allemaal op beeldbank 1 in het album “Carnaval”

De foto links gaat (in principe) over gas aansluitingen thuis. Welk gas? Trekt u zelf uw conclusie. (het Slochteren gasveld werd pas in 1959 ontdekt.)

23/05/2021
Momenteel wordt er hard gewerkt aan het plaatsen van foto’s op de beeldbanken. De afgelopen dagen er er meer dan 200 foto’s geplaatst op  beeldbank 2. Foto’s van de harmonie, van het bezoek van Juliana in 1950 aan Gennep ihb Zonlichtheide en iets over de Hawkins Link, een provisorische spoorlijn die eind februari 1945 werd aangelegd tussen Wychen via Molenhoek, Mook, Middelaar, Ottersum naar de lijn Gennep – Goch. Een kaart toont nog eens precies de loop van het traject. Ooit een treinviaduct over de Niers gezien? Kies dan voor beeldbank 2 en kies voor de collectie oorlog. Bij 2 foto’s staat ook nog een link naar een stukje film over de slag om het Reichswald. Rechts passeert, op een niet zo’n duidelijke maar wel herkenbare foto, een trein de Maria Roepaen op weg naar Hommersum Junction, Een spoorkruising die vlakbij ligt maar waarvan niets meer is te zien.

Een trein passeert de Maria Roepaen op weg naar Hommersum Junction

15/05/2021
Vandaag lanceren we de website Genneptoen.nl De website is speciaal bedoeld voor de verhalen achter de foto’s op onze beeldbanken. Op de beeldbank staan foto’s die allen zijn voorzien van een aantal metadata en een beschrijving. Die beschrijving is  gezien de beschikbare ruimte beperkt. Voor de samenhang en het achterliggende verhaal is op de beeldbank geen plek. Dat is de reden dat we een aparte website hebben gebouwd die weliswaar onderdeel is van de website van stichting erfgoedgennep maar die zich specifiek richt op de verhalen achter de foto’s. Door er een apart domein voor te reserveren kunnen we de vormgeving specifiek afstemmen op het vertellen van verhalen. De site is in opbouw d.w.z er verschijnen in de loop der tijd steeds meer verhalen op!

15/05/2021
Vandaag lanceren we de website Genneptoen.nl. De website is speciaal bedoeld voor de verhalen achter de foto’s op onze beeldbanken. Op de beeldbank staan foto’s die allen zijn voorzien van een aantal metadata en een beschrijving. Die beschrijving is  gezien de beschikbare ruimte beperkt. Voor de samenhang en het achterliggende verhaal is op de beeldbank geen plek. Dat is de reden dat we een aparte website hebben gebouwd die weliswaar onderdeel is van de website van stichting erfgoedgennep maar die zich specifiek richt op de verhalen achter de foto’s. Door er een apart domein voor te reserveren kunnen we de vormgeving specifiek afstemmen op het vertellen van verhalen.

10/05/2021
Wij zijn op de achtergrond druk in de weer met het maken van verhalen bij de verschillende albums van de beeldbank(en). Inmiddels hebben we 5 verhalen klaar. Omdat de beeldbank maar werkt ruimte laat voor de verhalen achter de foto(series) gaan we op een aparte plek de verhalen publiceren en we zullen die steeds koppelen aan de betreffende beeldbank. Nog even geduld en binnen twee weken krijgt u de eerste resultaten te zien. 

27/04/2021  
Vandaag is de 2e beeldbank technisch opgeleverd. Deze beeldbank draait op onze eigen server en werkt met software van de ZCBS. Wij zijn sinds enkele maanden lid van deze stichting waarin meer dan 200 erfgoedinstellingen zijn verenigd. De ZCBS is opgericht door Gerard van Nes die ook tekende voor het software-ontwerp. Het programma is geschreven in Perl. Het aardige is dat de software niet alleen wordt gebruikt voor foto’s maar ook voor bijv. boeken, museale objecten, bidprentjes etc etc. Zeer flexibel en ingenieus. 
De gebruikersverenging van de ZCBS telt vele honderden leden. Elke 14 dagen zijn er webinars voor ervaren en beginnende gebruikers. Daarnaast is er een zeer uitgebreide technische en functionele documentatie beschikbaar. Later deze week zullen we deze (2e) beeldbank ook aan onze site koppelen.

21/04/2021  Album en Programmaboekje 1950
We ontvingen we een album met beelden van het hoogwater in 1993. Deze worden binnenkort gescand en op de site gezet.

Verder hebben we het programmaboekje van Gennep 1000jr uit juli 1950 gescand en in boekformaat op de website gezet. De link staat onder beeldbank –> boeken maar u mag ook hier klikken om rechtstreeks naar het boekje te gaan.

Daarnaast hebben we ook het Programmaboekje van het Sint Martinusguilde gescand en in boekvorm op de site gezet.De link staat onder beeldbank –> boeken maar u mag ook hier klikken om rechtstreeks naar het boekje te gaan.

NB. Heeft u nog foto’s, dia’s of film (video) over Gennep die wellicht  interessant zijn voor de beeldbank. Aarzel niet…geef het ons in bruikleen of schenk het materiaal aan ons!

17/04/2021 Vroeger en Nu

Vandaag zijn er weer enkele locaties aan de pagina  “vroeger en nu” toegevoegd. Op deze pagina vergelijken we oude foto’s uit de beeldbank met foto’s die nu van dezelfde locatie zijn gemaakt.

13/04/2021 Beeldbank

Vandaag is beeldbank 1 actief geworden vele uren van metadateren heeft geleid tot een bestand ruim 1100 presenteerbare foto’s in  9 albums. De komende weken zal het aantal foto’s op de beeldbank  snel toenemen. We zijn momenteel nog actief bezig met 4 andere onderwerpen.  Naast foto’s hebben we inmiddels er ook al 40 films op gezet. Om financiële reden worden die vanuit een privé account gelinkt. We hopen hiervoor snel aanvullende financiering te verwerven. Naast het enorme aantal foto’s dat reeds in bezit is, hebben we links en rechts nogal wat toezeggingen lopen.  Van die kant gaat het dus wel goed!

12/04/2021 Jaaroverzicht
Vandaag zijn er twee jaaroverzichten geplaatst!
Het jaar overzicht van 2012 (35min) en het jaar overzicht van 2009 (19 min). 
Voorzien van muziek en toepasselijk commentaar geven beide films een aardig inzicht over het leven in Gennep zo’n 10 jaar geleden. Samen bijna een uur kijkgenot.

12/04/2021 Beeldbank

We zijn een heel eind klaar met het online zetten van de eerste fase van  één van onze beeldbanken.
Na maanden van scannen zijn we de afgelopen weken vooral bezig geweest met het “metadateren” van  bijna 1200 foto’s.

Metadateren wil zeggen dat je kenmerken aan een foto “hangt’ waardoor een bezoeker belangrijke informatie kan krijgen over de foto. Elke foto krijgt  standaard zo wel  7-8 labels,  waaronder tijdstip, locatie en inhoud. Er zijn echter ook foto’s die er wel 12 hebben. Dat is nodig om de fotobeeldbank goed  doorzoekbaar te maken.
Eigenlijk kun je de beeldbank het best beschouwen als een enorme bak met foto’s die je op verschillende manier kunt doorzoeken.

Om een bezoeker alvast een idee te geven welk interessant materiaal er is, maken we voor diverse onderwerpen  “albums” aan.  Dat is een geselecteerde collectie foto’s uit de grote collectie. Door die albums te bekijken krijgt een bezoeker al een aardig idee van wat er allemaal in de collectie zit. Vervolgens kan hij of zij zelf, op grond van eigen gekozen kenmerken, op zoek gaan.

Bijna 1200 foto’s  is een belangrijk aantal voor het begin maar het worden er veel en veel meer!  U begrijpt wellicht dat het klaarmaken voor publicatie behoorlijk wat tijd kost.

NB. Als u opmerkingen,  aanvullingen, correcties, positieve danwel (opbouwende) kritiek heeft, het is allemaal welkom.
Gebruik hiervoor ons reactieformulier dat vanaf 13 april op deze site staat. U treft het aan onder het kopje “formulieren”. Vanaf die dag, dinsdag  13 april,   kunt u ook gaan zoeken in deze beeldbank. 

Een impressie van de voorpagina van de beeldbank ziet u rechts..

07/04/2021 Jaarverslag NBDS

Vandaag toegevoegd het jaarverslag van de NBDS 1871-1872.

Er wordt gedetailleerd verslag gedaan van de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van het onteigenen van grond  en de aanleg van de “aarden baan” en kunstwerken.  Men schrijft bijv. op pag. 5 o.a. : “De vorderingen van het werk tot en met de maand April 1871 waren zeer luttel in verhouding tot den omvang van het werk zelf. Hoezer herhaalde malen op de meest dringende wijze hebben de aannemers van het werk tot dien tijd uiterst vertraagd. Die vertraging was niet toe te schrijven aan gemis van plans, noch aan gemis van gronden, noch aan gebrek van betaling. etc.” 
Klik hier om door het verslag te bladeren  (zie ook beeldbank->boeken)

01/04/2021 Maas en Niersbode editie 1897

Een belangrijk stuk van het Genneps erfgoed wordt ongetwijfeld gevormd door de Maas en Niersbode. Daarin werd wekelijks, zo’n kleine 150 jaar,  het wel en wee in Gennep  opgetekend. Gelukkig hebben een aantal Gennepenaren oude jaargangen van de Gennepse krant van de container kunnen redden en zijn die vaak bij het gemeentearchief bezorgd. De stichting Erfgoed Gennep heeft echter zelf de jaargang 1897/1898 van de ondergang gered en nu gedigitaliseerd. We hebben er de nodige uurtjes ingestoken. Op deze pagina van de website is een bladerboek te zien, met behulp waarvan  u door de jaargang van 1897 (en 1898) kunt bladeren. De scans zijn zo uitgevoerd, dat ze doorzoekbaar zijn. Helaas is de kwaliteit van het basismateriaal niet overal 100%, maar het resultaat mag er zijn. De pagina’s zijn op 600dpi gescand en kunnen dus probleemloos worden vergroot door op het vergrootglas linksonder op de pagina te klikken.  Een  paar voorbeelden van wat er allemaal te vinden is.

Advertenties van Gennepse winkeliers en een bierhuis in de Molenstraat van F.A. Teunissen, de keizering van Duitsland die per trein door Gennep terug rijdt, maar ook een krantenbericht van een belastingbetaler die uiteindelijk een halve cent (!!) retour ontvangt van de fiscus. 

De link(s) naar de bladerboeken: 

voor jaargang 1897 klik hier:

Voor jaargang 1898 klik hier 

Veel plezier met een tijdreis van 124 jaar!

31/03/2021 

Hedde ‘m ok?

Onder die pakkende titel is de Jumbo Gennep een spaaractie begonnen waarbij klanten de komende weken voor (6) verschillende mokken kunnen sparen waarop aansprekende historische afbeeldingen uit het Genneps verleden staan afgebeeld. Onze stichting heeft de afbeeldingen geselecteerd en geleverd.  (Ga met de muis over de foto’s om een vergroting te zien).

25/03/2021

Vanochtend kreeg de stichting 6 films overhandigd van Dick Jetten. Dick vertelde dat zijn familie al vroeg begon met het op beeld vastleggen van niet alleen de familie maar ook van de Gennepse samenleving. De opnamen die men tijdens WOII stiekem maakte van Joodse Gennepenaren die hun huis moesten verlaten werden vanwege hun unieke karakter nationaal bekend en werden o.a. gebruikt door het TV programma “Andere Tijden”. (Die film staat hier).  Het materiaal dat wij vandaag ontvingen bevat opnames uit de jaren 30. Onder andere wordt er uitvoerig bericht over de nieuwe trainer van Vitesse daarnaast zijn er veel beelden uit de jaren 50 met o.a. diverse  carnavalsoptochten. De (8 en 16mm) films worden door ons gedigitaliseerd en waar nodig van een passende toelichting voorzien en dan gepubliceerd op deze website.
Hieronder zien we Dick Jetten enkele filmblikken overhandigen aan Paul Mengelberg, de secr. van de Stichting Erfgoed Gennep. Dat alles gebeurde onder het oog van de camera.

 09/03/2021

Video geplaatst op de beeldbank over het hoogwater in 1993 aan de Kleineweg. Vandaag ook Team (video) overleg gehad tussen de gemeente en stichting erfgoed Gennep en de erfgoed initiatieven uit de omliggende kernen. Plannen over de definitieve vormgeving van onze (Stichting Erfgoed Gennep)website krijgt langzaam meer vorm. Het gaat om een combinatie van de binnenkort te openen beeldbank met daaraan gekoppeld een website waarop achterliggende verhalen worden gepubliceerd.

05/03/2021
We zijn bezig met het plaatsen van de eerste foto’s op de beeldbank die op 20 maart zichtbaar wordt. Dat is een tijdsintensief werk omdat het niet alleen om plaatsing gaat maar ook omdat er allerlei beschrijvende teksten moeten worden gezet. 

27/02/2021
Druk in de weer met het configureren van beeldbank die op onze eigen server draait. Het is een versie van de software (ontwikkeld in Perl) van de Zijperbeeldbank. De ZCBS is een stichting waarvan we in december lid zijn geworden. ZCBS werd in 2012 opgericht en telt inmiddels meer dan 200 leden (erfgoed instellingen). Voordat alles naar wens draait moet er achter de schermen het nodige werk worden verricht. Met een weekje is de zgn. configuratie voor onze server wel rond en kunnen we bestanden gaan uploaden. Als proef staan er een 80 tal op. Kijk maar eens hier


26/02/2021
Op termijn zal er op een van de beeldbanken ook een database van bidprentjes verschijnen. Vandaag hebben we er een kleine 1000 gescand. Met de fotoscanner is dat in enkele uurtjes klaar.24/03/2021
We zijn begonnen met het scannen van de Bombakkeskranten op onze A0-scanner.  Het is even uitzoeken maar het eerste resultaat staat er. Bekijk de 4 pagina’s uit 1955 maar eens !(Fotoalbum/boeken)

17/02/2021

We zijn inmiddels midden in het uitzoeken en scannen van de foto’s van Bertus van As. Naast duizenden dia’s zijn er ook nog veel foto’s (+ negatieven).
We hebben ook weer enkele publicaties in boekvorm op de pagina fotoalbum/boek geplaatst. Inmiddels is het hele archief van Harmonie Unitas et Fidelitas gedigitaliseerd (ruim 3000 pagina’s!)
Aardig is bijvoorbeeld het kasboek van de bouw van het “lokaaltje”, de oefenruimte in de jaren 50. Van de bouw is ook een fotoboek beschikbaar.  Zie de pagina fotoalbum/boek


03/02/2021

Vandaag werden er ruim 500 foto’s gescand van Boerenbruiloften, schoolbezoeken, popverbrander etc. etc. uit de periode 1997 – 2002. Naast scannen krijgen we natuurlijk ook veel digitale bestanden. Een nader onderzoek leerde ons dat we op dit moment méér dan 260.000 bestanden bezitten! Als u elk bestand 1 seconden zou bekijken bent u 3 dagen (24/7) bezig……

31/01/2021

StEG-fotoalbumsEr is weer een nieuwe applicatie aan de site toegevoegd. Vanaf heden is het mogelijk een aantal complete fotoalbum online te bekijken. U vindt de rubriek onder  het menu beeldbank, of, klik hier

 

 

30/01/2021
Vandaag kwam de beschikking binnen: met ingang van 8 oktober, onze oprichtingsdatum, zijn we door de belastingdienst erkend als “culturele ANBI”.
Wat zijn de voordelen van een dergelijke status? Voor donateurs/sponsorenvan culturele ANBI’s geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in hun aangifte inkomstenbelasting een gift aan een culturele ANBI vermenigvuldigen met 1,25 en als gift aftrekken. Meer info op deze website van de belastingen

26/01/2021
Gisteren zijn we begonnen met het digitaliseren van het archief van Harmonie Unitas et Fedilitas.
Naast scannen worden de bestand ook “ge-ocr-ed” dat wil zeggen door zoekbaar gemaakt.
Een behoorlijke klus met verschillende digitale uitdagingen!

 

 

 

24/01/2021
Afgelopen weekend hebben we de film van Mies Mooren over de carnavalsoptocht van 1973 op ons videokanaal gezet. 
Binnen twee dagen meer dan 100 views. Een mooi resultaat! De originele 8mm films zijn door ons bewerkt en gemonteerd.
Gelukkig had Mies het blad met deelnemers bewaard. Voor de muziek hadden we “leentjebuur” gespeeld bij een andere
opname: het “schlagerfestival” uit november 1994. Wat opvalt zijn de bijzonder originele teksten. Wat een creativiteit!

22/01/2021
Vandaag ontvingen we de bestanden die Hay van Arensbergen samen met (wijlen) Karel Göertz nauwgezet in moeizame arbeid
hebben verzameld en gedigitaliseerd  over de viering van Carnaval  in de periode 1975 -2016.  We noteren 3072 bestanden toegevoegd!

18/01/2021
Heeft u foto’s die u wilt digitaliseren? Wij kunnen dat tegen een schappelijk bedrag op afspraak voor uw doen.
Wij scannen (razendsnel) gangbare formaten tweezijdig in 300 of 600 dpi tegen schappelijke prijzen.
Neem contact met ons (info@stichtingerfgoedgennep.nl) op en wellicht kunnen wij u van dienst zijn.

17/01/2021
StichtingErfgoed Gennep is deelnemer geworden van de stichting Zijper Beeldbank. Een samenwerkingsverband van > 200 erfgoed
instellingen in Nederland (ZCBS.nl). De door deze stichting ontwikkelde beeldbank software wordt op onze eigen server gehost.

12/01/2021
StichtingErfgoed Gennep is heeft een Youtube kanaal geopend voor videomateriaal
Inmiddels staan er een aantal opnames van Carnavalszittingen uit de jaren 1993-1994 en 1995 op.

07/01/20201
StichtingErfgoed Gennep heeft een overeenkomst afgesloten met de Collectiebank, een beeldbank voor erfgoedinstellingen.

05/01/2021
Artikel Maasland-editie van de Gelderlander.

Zolder opruimen? Gooi dan geen Genneps erfgoed weg

Verhalen over lokale geschiedenis gaan vaak verloren als mensen hun zolder opruimen. Een nieuwe erfgoedstichting in Gennep wil dat voorkomen. ,,Nog zo veel moois ligt verscholen bij Gennepse burgers.” (Door Twan Dohmen)
THEO PEETERS
Oude foto’s uit familiealbums, verslagen van de voetbalwedstrijd of de zitting van de carnavalsvereniging. De administratie van die oude kruidenierszaak. Oude verloren gewaande documenten. Posters van films van de toenmalige bioscoop aan de Spoorstraat. Bidprentjes van toen.
Allemaal spullen die een beeld geven van het leven in Gennep, toen en nu. Soms liggen deze op zolder bij mensen thuis of ergens verstopt in de onderste lade van een kast. Oude meuk, maar toch waardevol om te bewaren voor volgende generaties.
,,Daar zijn wij naar op zoek”, zegt Harm Teunissen (65), voorzitter van de nieuwe Stichting Erfgoed Gennep. ,,Veel mensen hebben zich gebogen over onderwerpen uit het rijke verleden van ons stadje, denk aan een historicus als Wiel van Dinter. Ook nu wordt informatie verzameld, gepubliceerd en materiaal beschikbaar gesteld voor presentaties en tentoonstellingen. ,,Het ontbreken van structuur en organisatie bij het vastleggen van de lokale geschiedenis heeft nadelen. Zo gaat informatie verloren, is informatie verspreid en vaak niet toegankelijk en neemt de kwaliteit van het materiaal af.”
Met de oprichting afgelopen najaar van Stichting Erfgoed Gennep moeten collecties voor iedereen straks zijn in te zien. Een groep vrijwilligers digitaliseert in razend tempo foto’s en oude documenten. Ook oude jaargangen van de Maas- en Niersbode komen online. Dat alles komt naar verwachting volgend jaar op een beeldbank. Gemeente Gennep verleent medewerking aan dit project.
In de KennisKeuken onder de bibliotheek hebben de vrijwilligers een eigen ruimte gekregen, is er gemeentelijke subsidie voor de scanapparatuur beschikbaar gesteld en werden tweedehands stoelen en tafels in dank aanvaard. ,,In ruil leveren wij diensten en onze informatie aan de gemeente”, stelt Teunissen.
,,Nog zo veel moois ligt nog verscholen in huis van de Gennepse burgers”, zegt de stichtingsvoorzitter. Op zijn eigen website Gennep.nu plaatst Theunissen sinds 2005 foto’s en verhalen van vroeger. Zijn collectie schat hij op zo’n 140 tot 150.000 duizend foto’s.
Verhaal erachter
,,Een foto uit pakweg 1923 zegt niks, zo’n foto begint pas te leven als je het verhaal erachter kent. Wij moeten weten wat en wie er op zo’n foto staat. De laatste negentigers van nu, zoals Gennepenaren Wiel van Dinter, Mies Mooren of Jacob van Tankeren zijn de laatsten die het uit eigen persoonlijke ervaringen nog weten.”
Voorbeeld voor het Gennepse initiatief is het Archief Cuijk, voorheen de Fotoarchiefdienst. Daar werken tientallen vrijwilligers, in Gennep minder. ,,Wij hebben ook nieuwe handjes nodig”, zegt secretaris Paul Mengelberg (64). ,Interesse voor geschiedenis ontstaat pas nadat je vijftig bent geworden. De meesten van ons zijn ook in de zestig. De veertigers van nu zullen snel het stokje moeten overnemen”, aldus Teunissen. Een uitzondering op de regel is stadsarcheoloog en penningmeester Jan Wessels (nu 66), die bij elke opgraving in het Gennepse met de schop en krabber present is om nieuwe vondsten te ontdekken. ,,Ik was al op mijn twaalfde geïnteresseerd in de historie van Gennep.”
Met nieuwe spraaktechnieken en goed scanapparatuur kan het team voorlopig goed vooruit. Er is veel werk te doen. Vier dia’s in een houdertje worden in één keer gescand. Een kwestie van 30 seconden. Daarna volgt de nabewerking en de selectie van wat digitaal bewaard wordt. De 25 pagina’s van een boekje van de oude papierfabriek Page worden in vier minuten gescand en in het digitaal archief gezet.
De zoektocht naar foto’s is begonnen. Van de eerste Gennepse fotograaf Lambertus Perolles eind 19de eeuw tot de nieuwsfoto in de krant van vandaag. ,,Wij maken nu het erfgoed voor over twintig of vijftig jaar”, meent Teunissen. ,,Dus niet alleen spullen van een eeuw oud, maar ook foto’s van de carnavalsoptocht van een paar jaar geleden is interessant.”
De stichting Erfgoed Gennep kwam in het bezit van de foto- en filmcollectie van de 72-jarige Bertus van As. Hij overleed afgelopen augustus. Een verzameling van zo’n 12.000 negatieven en foto’s plus 8000 dia’s. ,,Een kubieke meter aan ongekend waardevol materiaal”, zegt penningmeester Jan Wessels.
Van As was betrokken bij tal van verenigingen in Gennep, van voetbalclub Vitesse’08 en volleybalvereniging Flamingo’s tot carnavalsvereniging ‘t Bombakkes. Bij de laatste vereniging stond hij vanwege zijn fotografie bekend als de ‘Flitser’. Wessels: ,,Wij hebben ook zestig mappen met foto’s van Bertus van tientallen jaren carnavalsoptochten.”

Paul Mengelberg(secretaris), Jan Wessels (penningmeester) en Nick Kuiper.

 

26/11/2020
Interview met Twan Dohmen. Hij schrijft een artikel over ons  voor de Gelderlander. Binnenkort meer….

07/11/2020
Heeft u foto’s die u wilt digitaliseren? Wij kunnen dat tegen een schappelijk bedrag op afspraak voor uw doen. Wij scannen (razendsnel) gangbare formaten tweezijdig in 300 of 600 dpi tegen schappelijke prijzen.
Neem contact met ons op en wellicht kunnen wij u van dienst zijn.

06/11/2020
We naderen de 5000 gescande bestanden. De bestanden worden standaard gescand op 600dpi. Inmiddels experimenteren we met zgn. “spraakhekenningssoftware”om gesproken tekst om te zetten naar geschreven tekst.
Deze techniek bespaart heel veel tijd omdat we bij het metadateren niet behoeven te typen! Het metadateren is belangrijk omdat een foto voor de meeste bezoekers pas iets zegt als men weet wat er op de foto wordt weergegeven.
Het gezegde “Een foto zegt meer dan 1000 woorden” mag dan waar zijn maar zonder woorden verliezen veel foto’s toch een stuk zeggingskracht.
Inmiddels is ook al een aantal films gescand  (van 8mm/super 8mm naar mp4).

15/10/2020
500 jaar Vriendschap en verbondenheid tussen Gennep en Goch.

Binnenkort opent de tentoonstelling in de Kenniskeuken waarin aandacht wordt geschonken aan de 500 jaar oude vriendschap en verbondenheid tussen beide plaats. Klik hier om naar de pagina elders op deze site toe te gaan.

8/10/2020
Stichting Erfgoed Gennep officieel opgericht

Na maanden van voorbereiding was het gisteren dan zo ver. Met het zetten van 3 handtekeningen onder Stichtingsakte was de Stichting Erfgoed Gennep juridisch een feit. Om drie uur werden – onder toeziend oog van notaris Wendelaar – de handtekeningen gezet door het bestuur: Harm Teunissen, voorzitter; Paul Mengelberg, secretaris en Jan Wessels, penningmeester.

 

Frans Thonen legde de gebeurtenis op de gevoelige plaat vast. Deze foto kan in ieder geval ook al naar ons archief!