De beste wensen voor 2023!

9/12/2022 En toen waren ze weg
“En toen waren ze weg”  is een uniek  een indrukwekkend  document van 361 pagina’s dat de uit Gennep afkomstige Harrie Jan Metselaars (auteur) ism Harm Teunissen (redacteur) schreef over de Jodenvervolging in Gennep. Kort geleden verscheen de tweede digitale editie van dit boek. In deze editie zijn een aantal fouten in de tekst en een beperkt aantal namen gecorrigeerd. Verder is er een stukje toegevoegd over het lichtmonument in 2020 en de plaatsing van het Gennepse Holocaust monument in 2021.

Lees ook over het bezoek van Harm Teunissen en Jan Wessels begin november aan Harrie-Jan in Amsterdam brachten. Klik hier

Een aantal dozen vol met klappers ordners en dia's

23/11 Scannen en nog eens scannen!

De afgelopen weken is er erg veel gescand. Het archief van het Gilde bestaat uit vele tientallen boeken met foto’s, vergadernotulen, wedstrijdverslagen etc. etc. Nu zijn veel van die verslagen in ordners of klappers in zgn. steekzakken bewaard. Om te kunnen scannen moeten die een voor een eruit worden gehaald worden gescand en weer worden teruggestopt. Inderdaad een hels karwei!  Maar we vorderen gestaag. Vandaag even op onze server gekeken en we hebben inmiddels 15 GB (= 15000 MB) gilde-materiaal gescand. NB. foto’s worden vaak op 600dpi gescand; de papieren verslagen op 300 dpi. Hierbij een fotoalbum  van 02-06-1962 waarbij het St. Martinus gilde de consecratie viert (De consecratie vormt het moment in de viering der eucharistie waarop het (gedesemd of ongedesemd) brood en de wijn veranderen in het Lichaam en Bloed van Christus) in de Martinus kerk

Regelmatig bieden we hand- en “scan-“diensten aan collega’s zoals aan Jos Heijligers die in zijn functie bij de Stichting tot behoud van Cultureel Erfgoed Ottersum bij ons historische brieven kwam scannen. Wij (StEG) willen graag anderen helpen want het gaat tenslotte om het behoud van cultureel erfgoed.

Paul, Jos en Nick aan het scannen.

29/10  Vergadereren hoort erbij!

aast alle scan werkzaamheden zijn we ook druk met het managen van al die duizenden bestanden. Naast dat elke foto technisch wordt bekeken en waar nodig wordt bewerkt is de grootste opgave  het metadateren. Dat betekent dat we van elke foto tijdstip, plaats en gebeurtenis + –  indien mogelijk alle andere bijzonderheden –  noteren. Deze zgn. IPTC gegevens worden via een foto management programma (Photo Mechanic) IN de foto opgeslagen. U kunt daar niets van zien maar als we (of u)  later gaat zoeken is het  een stuk eenvoudiger om een foto op te sporen. Voordat we kunnen gaan metadateren moeten er veel afspraken worden gemaakt. Om maar eens een ding te noemen: naamgeving!  Niet zelden krijgen  zaken of gebeurtenissen in de loop der tijd verschillende namen en die dan ook nog eens verschillend geschreven kunnen worden.
Toch moeten ze gevonden worden!   bijv. iets simpels als ” ‘t straatje” of is het… “het straatje”? of… “Het Straatje”? of.. “het Straatje” etc.  U begrijpt, er moet eenheid zijn. Door met “templates” te werken (een template is een voorbedacht raamwerk) kun je ervoor zorgen dat een medewerker bij het metadateren niet alles zelf hoeft in te vullen (en daarbij schrijffouten kan maken)  maar dat hij/zij kiest  uit een vooraf opgestelde lijst met termen. We hebben inmiddels een kleine 1000(!) begrippen die betrekking hebben op Gennep vastgelegd..

v.l.n.r. Harm, Jan, Karin, Nick, Paul en Roel
Voorbeeld van een template

24/10  Scannen en nog eens scannen.

We zijn al enige weken bezig met het scannen van het gehele archief van het Sint Martinus Gilde. Het gaat om duizenden pagina’s,  foto’s, verslagen, boekjes en boeken. Belangrijk omdat wanneer het gilde een “slapend” bestaan gaat leiden we dankzij dit digitale archief toch nog veel informatie beschikbaar kunnen stellen aan geinteresseerden. Het gilde heeft een belangrijk cultuur-historische waarde voor Gennep. Dat mag in onze ogen niet verloren gaan. Inmiddels is  ongeveer 25% gescand. We gaan onvermoeid door!

15/9 Gennepse markt op bezoek in Goch!

In de lokale krant Niederrhein Nachrichten opende deze week met een foto van de Gennepse Markt in miniatuur. Deze maquette, gemaakt door Grad Noij en in Gennep alle vele malen bewonderd in de Kenniskeuken (bendenverdieping van de Bibliotheek) stond afgelopen weekend in het kader van het monumentenweekend (Tag des Denksmals)  in het stadhuis van Goch. (klik op de foto om deze te vergroten_

14/09 Sannen
Dankzij speurwerk hebben we voor een zeer bescheiden bedrag onze huidige A0 scanner – die intussen wel wat manco’s had –  door een soortgelijk maar dan foutloos exemplaar weten te vervangen.  Zonder hinderlijke strepen – die elektronisch moesten worden “weggepoetst” kunnen we kranten tot 1 meter breedte scannen, 

13/09 Museumweekend

Tijdens het museumweekend (10-11 september) hebben bijna 200 mensen de archeologiekelder bezocht.  Jan Wessels en Albert Vermegen hebben veel geïnteresseerden bezoekers verteld over de archeologische vondsten in Gennep en directe omgeving. Het was fijn te ervaren dat er zo’n grote interesse was!

01/09  St.Martinusgilde archief
Sinds enig tijd staan er op onze redactie 4 (grote) dozen met vele klappers /ordners /boeken (>40!) waarin het archief van het Gilde is opgenomen. We zijn bezig met het scannen van al dat moois. U begrijpt wel dat dit een  zeer tijdsintensief karwei is omdat er naast simpele A4-tjes met tekst – die snel door de scanner kunnen –  ook veel fotoboeken  of bladen met tekst én foto’s onderdeel uitmaken van dit archief. Met een gemiddeld van 2 boeken per avond (2,5 uur) zijn we nog wel even bezig. Inmiddels is 1/3 gescand. Overigens  is dit slechts één van de projecten waaraan we momenteel werken.
Afgelopen weken mochten we ook fotoboeken van een Gennepse familie scannen. Binnenkort zullen we wat fragmenten publiceren. 
Een heel andere tak van sport is het metadateren. We zijn bezig met de keuze van software die ons in staat stelt om foto’s afzonderlijk maar ook in bulk te metadateren (vakterm ITPC-en) zodat we ze later eenvoudig kunnen vinden bij zoekacties. Dat metadateren kost ook erg veel tijd. Het is gewoon stug doorgaan in de wetenschap dat er stap voor stap iets moois wordt opgebouwd!

08/08 Stichting Kimberly- Clark.
Jarenlang heeft de stichting “Kimberly-Clark” de website “PapierfabriekGennep.nl” in de lucht gehouden. In 2022 heeft deze stichting besloten om zichzelf op te heffn en haar materiaal en middelen over te dragen aan de stichting Erfgoed Gennep. De StEG neemt deze website onder haar hoede en zal deze geleidelijk uitbreiden zodat dit belangrijke onderdeel van de Gennepse geschiedenis blijft behouden voor toekomstige generaties. Het domein
 “PapierfabriekGennep.nl” maakt intussen deel uit van de StEG. In eerste instantie werd het materiaal 1 op 1 overgenomen. Inmiddels is er een eerste template wijziging geweest en is er een onderdeel toegevoegd met aardige verhalen en anekdotes uit het boek Page 75 jaar oud (2011).
De komende tijd zullen er aanvullend foto’s en verhalen aan worden toegevoegd.

27/07 Miniatuurstad Gennep
Vanaf vandaag t/m eind september valt in de kenniskeuken “de miniatuurstad Gennep” te bewonderen. Het bestaat uit een aantal maquettes van Gennepse bouwwerken die zijn gemaakt door Gradje Noij.  Als enthousiaste modelbouwer heeft hij al menig huis in Gennep op schaal nagebouwd. Al jaren oogst zijn maquette van de markt en omgeving (in de Kenniskeuken) veel bewonderende blikken. Dit keer  is daar een deel van de Zand- en Spoorstraat aan toegevoegd. We zien o.a. de panden waarmee Jan Linders, Café Bouman en van Sambeek ooit het Gennepse straatbeeld sierden. Heel bijzonder is ook zijn complete weergave van het Voorhoevepark. Over die bijzondere wijk, ooit gebouwd door de NBDS, hebben we hier voor u wat aanvullende informatie verzameld. Meer informatie over het Voorhoevepark

18/19-06 Nationale Archeologiedagen
Vandaag (en gisteren) doen we mee aan de nationale Archeologiedagen.  We zijn onze zustervereniging “Monarch” nu eenmaal graag terwille! Gisteren was het erg warm (bijna 30 graden); vandaag was het gelukkig een stuk aangenamer.
Zowel gisteren als vandaag wist een grote groep kinderen de weg naar het Petersmuseum, de archeologiekelder en het kantoor de  Steg te vinden! Een grote groep kinderen kwam met hun “post-Romeinse (!) bordjes bij ons  langs. Ze werden – de meeste althans – gefotografeerd, kregen een fraaie button en een heus archeologendiploma!  Bovendien werden de foto’s, als men dat wilde en de ouders toestemming gaven, op de  website geplaatst. 
Ze  staan op deze pagina. Hiernaast zien we hoe Paul en Karin  foto’s op internet plaatsten. Ons idee: `’Hoe groter de belangstelling voor erfgoed hoe groter het besef dat het verleden waardevol is voor de toekomst!

(29/05) “StEG doet mee aan de nationale archeologiedagen”  

Op 18 en 19 juni verleent StEG hand en spandiensten aan stichting Monarch en het Petershuis. Kinderen kunnen op die dag in de huid van een archeoloog kruipen en scherven opgraven, schoonwassen en proberen te reconstrueren. De Steg maakt foto’en zet de jonge onderzoekers met hun vondst op de website(uiteraard met toestemming van de ouders).
Klik hier voor meer informatie.

(28/05) ” De vele gezichten van Gennep” 

De afgelopen 3 maanden is er veel gescand maar het meeste werk ging zitten in het maken van een verzamel- en plaatjesboek dat onder de naam: ” De vele gezichten van Gennep”  in november bij een spaaractie van AH zal verschijnen. Maar liefst 90 pagina’s met 118 vaste foto’s en 216 “spaar-” plaatjes. In 10 hoofdstukken komen veel hoogtepunten uit de geschiedenis van Gennep aan de orde. Toch is het maar een selectie uit het vele materiaal dat zich in ons archief bevindt. Met 90 pagina’s is dit boek al omvangrijker dan de meeste vergelijkbare uitgaven. Hiernaast een afdruk waarop duidelijk blijkt dat de foto’s en plaatjes ook worden toegelicht.
Intussen zijn we begonnen met het scannen van het archief van “St-Martinus Gilde”. het geldheeft een eigen website. Die vindt u hier

Roel, Nick en Paul scannen; Karin strijkt kranten voor het scannen zodat ze vlak onder de lens komen te liggen.

31/03 Scannen, redigeren en publiceren

De afgelopen weken is er erg veel tijd gaan zitten in het samenstellen van het plaatjesboek dat in het najaar zal verschijnen. Het boek zal tussen de 80-90 bladzijden tellen en vol staan met foto’s en kaarten uit de historie van Gennep.
Verder kregen we van Hans Seegers (oud werknemer van de Z.O.) twee boekjes toegespeeld uit de geschiedenis van de Zuid Ooster, toen nog MBS). We hebben ze gescand (inclusief OCR=doorzoekbaar gemaakt) en in boekvorm op onze site gezet. Kunt u nog eens kijken wat men in 1938 en 1948 over dit bedrijf schreef. Leuk om te lezen.  U vindt ze hier.  
Hiernaast ook nog een foto waarop u kunt zien dat er (hard) wordt gewerkt! Naast scannen zijn er soms ook op het eerste gezicht minder voor de hand liggende activiteiten op ons kantoor met …..een strijkijzer  + vetvrij papier! Die worden gebruikt om verkreukelde documenten eerst glad te strijken voordat ze onder het oog van de camera komen te liggen en worden gescand.

24/02 Subsidie van Kern-Gennep

In de afgelopen periode heeft de lokale politiek partij KERN-Gennep getracht mensen te betrekken bij de samenstelling van een team, om daarmee verbreding en verjonging mogelijk te maken. Gezien de leeftijdsopbouw van de huidige groep en de actuele situatie van beschikbare mensen, heeft KERN-Gennep besloten om niet aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 deel te nemen.

Toch zijn wij van mening dat het gewenst is dat mensen actief betrokken zijn bij wat in hun directe omgeving gebeurd. De lob van Gennep is daar een voorbeeld van. KERN is voortgekomen uit mensen die betrokken zijn bij het gebeuren in de verschillende kernen van de gemeente Gennep en nog steeds zijn een aantal van deze mensen actief in andere politieke partijen of in maatschappelijke organisaties.

Jan Wessels ontvangt een subsidie van 800 euro voor de STEG
De ontvangers van subsidie uit Milsbeek, Heijen, Ven Zelderheide, Heijen en Gennep.

In de loop der jaren heeft de vereniging KERN een financiële reserve opgebouwd, welke vanuit de huidige situatie niet langer noodzakelijk is.

In onze algemene leden vergadering hebben we besloten om een deel van onze middelen te schenken aan maatschappelijke organisaties die actief zijn in onze gemeente en zijn overtuigd dat die daar een goede bestemming voor weten in het belang van onze gemeenschap. Ook de historische organisaties in onze gemeente willen wij, met een bijdrage van een aantal honderden Euro’s per kern, een steun in de rug geven voor de activiteiten in onze regio.

Om enig idee te krijgen van de historische informaties die door de organisaties in de 5 kernen tot stand zijn gekomen, willen wij u graag uitnodigen om ons en uw collega’s uit de andere kernen een indruk te geven van uw activiteiten op dit vlak. Wij nodigen u uit om op 24 februari 2022 om 10.00 uur korte informatie te geven over de historie van uw kern, zodat de aanwezigen een indruk krijgen van al het boeiende materiaal wat u hebt verzameld. Tevens kunnen de organisaties mogelijk elkaar bruikbare ideeën/ tips geven voor de verder opbouw van hun collectie en de mogelijkheid tot samenwerking met behoud van ieders eigen identiteit verkennen. De locatie die wij daarvoor kunnen benutten is de Kenniskeuken van de Bibliotheek in Gennep. Daar is voldoende ruimte om met respect voor de Corona maatregelen met 2 a 3 personen per organisatie bijeen te komen en er is een groot beeldscherm beschikbaar, verbonden met internet en mogelijkheid tot aankoppelen van externe bronnen.

Impressie kasboek toneelvereniging Kunst na Arbeid periode 1968-1978

03/02/2022
Het lijkt misschien eentonig maar…ook in afgelopen 2 weken is er weer veel gescand.
Momenteel zijn we o.a. bezig met het archief van toneelvereniging “Kunst na Arbeid”. Het gaat om programmaboekjes, kasboeken,  notulen en allerlei correspondentie.
Daarnaast zijn er weer 6 cassettebandjes met interviews overgezet of liever omgezet naar mp3 zodat ze voor de toekomst veilig zijn gesteld.
Een heel andere activiteit is voorbereiding van een boek over Gennep. Dat zal later dit jaar in een supermarktactie verschijnen.
Ook is onze bidprentjebank weer uitgebreid De afgelopen veertiendagen zijn er weer 200 prentjes gescand en beschreven zodat er nu ruim 
2500 in de database  zitten.
Intussen….Mocht u nog foto’s, dia’s film of video over de historie van Gennep bezitten? Wij houden ons aanbevolen!

21/01/2022

Gisteren en vandaag is er druk gescand: Veel krantenartikelen, enkele boeken en brochures. Als we boeken of brochures die op hoogglanspapier zijn afgedrukt moeten we – ivm de reflectie – de lichtomstandigheden aanpassen. Je krijgt dan ” bijzonder foto’s” zoals Nick en Roel die druk in de weer – in het licht van de scanner – zitten. Vandaag zijn overigens weer bijna 100 bidprentjes geüpload. Die worden de komende dagen beschreven waarna ze over enkele dagen ook zichtbaar zullen worden.

Omdat er heel veel materiaal wordt gescand voor het archief is dat op internet niet zichtbaar. Hieronder hebben we echter 2 foto’s afgebeeld  (bron P. Snijders) van materiaal dat de afgelopen dagen werd gescand.

CAGO: werknemers van de combinatie van samenwerkende lokale bouwondernemers bij de bouw van de woningen in de Prinsessenbuurt (hier: Prinses Margrietstraat) rond 1950.
1926 het jaar van de overstroming (zie het waterbij de ingang) bij de kastanjeboom van het latere (en alweer lang verdwenen Café de Kastanjeboom (Bouman). Nu ter hoogte van Chique de Friemel! Het Heilig Hartbeeld (links) staat nu op de Steendalerstraat.

11/01/2022

Afgelopen week zijn we bezig geweest met het digitaliseren van interviews. Digitaliseren wil in dit verband zeggen: van cassettebandje omzetten in de zgn. mp3 bestand. De interviews zijn in de jaren 90 gemaakt door Wiel van Dinter. In eerste instantie zijn ze bedoeld voor het archief maar we hopen er dit jaar toch ook nog een aantal als podcast op de site te mogen zetten. Mocht u trouwens nog een iemand weten die over ” Het Gennep van vroeger kan en wil vertellen….schroom niet om ons een mailtje te sturen. Wij nemen het graag op!  Ook vwb de bidprentjes zijn er weer in de afgelopen weken zo’n 200 bijgeplaatst. We zitten ruim over de 2000!  Deze en volgende weken staan er nog heel veel scanwerkzaamheden op het programma.  Volgende week plaatsen we ook weer nieuwe foto’s op de beeldbank.

Mies ruimt haar "zolder" op; wij zijn dankbare ontvanger!
Af en toe moet Karin een technische truc uithalen om glanzend papier te kunnen scannen!
Vorige slide
Volgende slide

03/01/2022

Namens alle medewerkers van de stichting Erfgoed Gennep wensen wij u een voorspoedig 2022 toe.  Wij kijken terug op een succesvol jaar waarin we – ondanks alle coronabeperkingen – veel werk konden verzetten. Even wat getallen uit ons jaarverslag:

Even wat getallen:
– Aantal foto’s en dia’s dat werd gescand:                             23.000

– Aantal 8mm films gedigitaliseerd naar mp4 :                           48
   én 16 mm film (15min.) van Vitesse uit 1935 –> mp4  (extern)  1
– Aantal krantenpagina’s en boeken/folders:                          > 5100
– Video (VHS/Video8/Betamax naar mp4:                                        18
– Audiobanden: interviews met gemiddeld 90: naar mp3:         34
– PDF’omgezet in doorzoekbare “bladerboeken” :                       78

Een klein deel daarvan is al te bewonderen op onze website.
Meer volgt dit jaar.