1944: Jacob van Tankeren vertelt over het Amerikaanse bombardement op Nijmegen.
Veel slachtoffers:

waaronder Dorrestein uit de Niersstraat in Gennep. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een waar bommentapijt. Amerikaanse piloten waren tijdens bombardementsvluchten op Duitsland gedesoriënteerd geraakt en zagen de stad voor het Duitse Kleef aan.Stad met de torens
Nijmegen werd tot 22 februari 1944 ook wel ‘de stad met de torens’ genoemd. Op deze datum werd de binnenstad vrijwel totaal verwoest nadat Amerikanen bij vergissing hun bommen boven Nijmegen hadden afgeworpen, zij dachten boven Duitsland te vliegen. Op oude foto’s is de vroegere pracht van de huizen in de oudste stad van Nederland nog zichtbaar. Nijmegen veranderde die dag in één grote puinhoop. In dit vergissingsbombardement verloren velen het leven. Mannen, vrouwen en veel kinderen.
Graven
Onder het puin werden veel slachtoffers gevonden en begraven. Op 26 februari 1944 trokken duizenden mensen in een rouwstoet naar het kerkhof aan de Graafseweg om de laatste eer te bewijzen aan hun omgekomen familieleden, buren, vrienden en medeburgers. Daar werden de doden in massagraven bijgezet, deze liggen er tot op de dag van vandaag nog steeds.
Tijdens het vergissingsbombardement kwamen bijna 800 mensen om. Op het Raadhuishof in Nijmegen is het monument ‘De Schommel’ opgericht ter nagedachtenis aan de 763 inwoners van Nijmegen die zijn omgekomen. Onder hen waren 24 kinderen en acht nonnen van een kleuterschool, die op de plaats van het monument stond. (bron https://spannendegeschiedenis.nl/) (6.39min)

Disclaimer: De stichting Erfgoed Gennep heeft haar uiterste best gedaan om rechthebbende van het gebruikte beeldmateriaal te achterhalen. Indien een persoon of bedrijf echter kan aantonen dat toestemming m.b.t. het gebruikte beeldmateriaal vereist was verzoeken wij hem/haar contact met ons op te nemen.
KvK nummer 80901395, RSIN 861844634, Rabo rek. nr. NL36 RABO 0361 4746 60
Wij zijn een door de belastingdienst erkende "Culturele ANBI" instelling.